Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

РЯД СИВОРАКШІ СОRАСІАЕ

Сиворакша звичайна − Coracias garrulus garrulus L. Поширений в Закарпатті, на Поділлі, Прикарпатті та Волинському Поліссі, звичайний гніздовий птах. Зареєстрований нами в усіх обстежених районах. Найчастіше трапляється в окультуреному ландшафті (Поділля), зрідка − в природних карпатських лісах (Прикарпаття). Приліт − навесні в останні дні квітня, звичайно в травні (околиці м. Кременця Тернопільської області). Восени залишають місця гніздування у третій декаді вересня. Ми здобули цих птахів 17. IX 1955 р. в районі с. Долобова Львівської області (Прикарпаття) і 22. IX 1970 р. в околицях селища Глинян тієї ж області. Разом з горлицями вони є «фоновими» птахами; у серпні особливо численні. В цей період трапляються на полях, живлячись в основному прямокрилими. На початку жовтня ми цих птахів ніколи не бачили. Гнізда влаштовують у дуплах поблизу лісових галявин, недалеко від оброблених земель. У кладці − до 6 яєць. Молоді птахи (льотні пташенята) під Львовом виявлені в перших числах липня. Л. О. Портенко (1928) виліт пташенят сиворакш на Поділлі відзначав в останній декаді липня. Наші багаторічні спостереження показують, що молоді пташенята починають вести самостійне життя перед початком масового збирання зернових (озимі культури) − у другій половині липня. Живиться кониками, прямокрилими, жужелицями, головачами, медляками, дрібними хребетними, поїдає і зерно. Птахи корисні.

Бджолоїдка звичайна − Merops apiaster L. Зареєстрована нами в Закарпатті, на Поділлі та Середньому Придністров’ї. Ці теплолюбні птахи прилітають на Поділля пізно. їх поява спостерігалась 30. IV 1959 р., 12. V 1961 р. (околиці м. Кременця). Видають себе голосним своєрідним криком. їх гніздування виявлено на лівобережжі Дністра коло с. Дубівців Тернопільської області (1962 − 1964 рр.). Нори-гнізда влаштовуються у потужній товщі лесовидних суглинків. Великі зграї цих птахів ми спостерігали над Кременецькими горами в середині липня 1960 і 1961 рр. У серпні цих птахів бачити не доводилось.

У шлунках бджолоїдок, здобутих у придністровських районах Чернівецької області, виявлені гостроголовий клоп, хрущ, чорноплямиста рачія, жужелиця, гнойовик.

Рибалочка голуба − Alcedo atthis atthis L. Рідкісний гніздовий птах Закарпаття та Волино-Поділля. Рибалочка голуба зазначена поблизу с. Вишкова Івано-Франківської області, в районі міст Стрия і Самбора в окремих місцях (села Кам’яний Брід, Страдч, смт. Івано-Франкове) на р. Верещиці у Львівській області. Відмічений 20. X 1960 р. на лісовій р. Лютьмі коло с. Лішні Тернопільської області. Восени зникають в останній декаді жовтня − на початку листопада. Не виключена можливість зимівлі окремих птахів на таких притоках Дністра, як Смотрич, Ничлава, Серет, у Закарпатті. Гнізда − в норах, які розташовані в стрімких берегах рік. Глибина нори залежить від характеру ґрунту, але не глибше 40 − 50 см. Інколи гнізда влаштовують просто у невеликому заглибленні крутого берега (села Воловець, Бескид). У кладці 5 − 6 яєць. Живиться дрібною «смітною» рибою, на Прикарпатті − гольянами. Ми часто спостерігали рибалочку під час полювання на р. Опорі поблизу с. Сколе Львівської області. Крім риби, їсть личинки бабок, молюсків, черв’яків.

РЯД ОДУДИ UPUPAE

Одуд − Upupa epops epops L. На заході УРСР в літній період звичайний птах. Зареєстрований нами в усіх обстежених районах. У північні райони Поділля прилітає в квітні (9. IV 1956 р., 17. IV 1957 р., 22. IV 1958 р., 20. IV 1959 р., 14. IV 1960 р.). На Волинському Поліссі зазначений 11. IV 1967 р. і 18. IV 1968 р., що видно з рис. 5, у якому показано поступове зростання чисельності до початку травня і спад до кінця квітня (спостереження у Пнівнівському лісництві Волинської області в 1967 − 1968 рр.). Типові місця заселення − переліски, що чергуються з полями і луками. Гнізда влаштовує в дуплах, купах каміння, серед скель. У кладці налічується 5 − 7 яєць, які з’являються у першій декаді травня. У с. Вишні Тернопільської області 9. V 1958 р. знайдено гніздо з 7 яйцями. У Дубровицькому районі Ровенської області пташенята зареєстровані в кінці травня − на початку червня. Відлітають рано[1]. У кінці серпня їх майже не видно. У шлунках здобутих птахів виявлено різних комах. Одуда слід віднести до птахів, корисних для сільського і лісового господарства.

Облік чисельності одуда в 1967 − 1968 рр. на трьох двокілометрових маршрутах у Пнівнівському лісництві Волинської області.

Рис. Облік чисельності одуда в 1967 − 1968 рр. на трьох двокілометрових маршрутах у Пнівнівському лісництві Волинської області.

Джерело:  Татаринов К.А. Фауна хребетних заходу України. В-во Львівського ун-ту. 1973, 257ст.


[1] У лютому − березні 1972 р., перебуваючи в Марокко, ми щоденно бачили цих птахів, які тут знаходяться протягом усієї зими. їх ловлять і продають як декоративних пернатих.

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com