Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Тополя чорна, осокір (Populus nigra L.). Російська назва — тополь черный, осокорь; місцева — тополя.

Дерево з родини вербових (Salicaceae), досягає у висоту до 30 м. Молоді гілки жовті. Бруньки видовжено-яйневидні, 1,5—2 см завдовжки і 4—5 мм завтовшки, загострені, голі, блискучі, клейкі від смолистої речовини, із своєрідним бальзамічним запахом. Листки майже трикутні або ромбічні, до верхівки короткозвужені, біля основи притуплені, по краях залозисто-пилчасті, зверху темно-зелені, блискучі, зісподу блідо-зелені Квітки дрібні, одностатеві, дводомні, зібрані сережками. Плід — коробочка. Цвіте в квітні, до розпускання листків.

Зустрічається на річкових заплавах, понад струмками і канавами. Тополя — декоративна рослина, в ряді місць культивується.

Застосування. Для лікування використовують бруньки тополі (Gemnae populi), які містять ефірну олію, до складу якої входить каріофіллен і сесквітерпени, яблучна і галлова кислоти, глюкозиди популін і саліцин.

В науковій медицині мазь з бруньок тополі застосовують як болезаспокійливий і в’яжучий засіб при перев’язках. В народній медицині ліки з тополі застосовують як зовнішній засіб при геморої, хронічному ревматизмі, опіках, подагрі, як засіб для поліпшення росту волосся.

Збирання. Бруньки заготовляють під час цвітіння (квітень). Сушать в добре провітрюваному приміщенні, розкладаючи товстим шаром, після чого пакують у мішки.

carpaty.net

Тополя чорна, осокір.

Джерело: Комендар В.І. Лікарські рослини Карпат. Карпати.Ужгород 1971

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com