Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Маршрут: с.Запереділля – г.Великий Верх – смт Воловець
Початок маршруту: с.Запереділля, Міжгірський район
Особливості маршруту: маршрут проходить гірським хребтом з різкими висотними перепадами
Протяжність маршруту: 44.8 км
Тривалість маршруту: 20 годин (триденний)
Висота вершини г.В.Верх : 1598 метрів над рівнем моря
Максимальний вертикальний підйом від початкової точки: 1178 метрів
Сумарний вертикальний підйом: 2304 метрів
Рекомендований період року: весна – осінь
Додаткова інформація: можливі місця ночівлі: перевал Прислоп, під г.В.Верх. Наявність мобільного зв’язку

Маршрут хребтом Полонина Боржава (Боржавських полонин) в основному проходить безлісими полонинами, вкритим травою біловусу, кущами чорниці та брусниці. Сам хребет і його схили перетинають безліч стежок і гірських доріг. В напрямі руху зустрічаються стрімкі підйоми і спуски. З вершин цього гірського хребта прекрасно видно населені пункти Міжгірського і Воловецького районів, що лежать в північно-східному напрямі. У південно-західній стороні знаходяться землі Іршавського і Свалявського районів.
З обох сторін хребта, як віялом, розходяться різної величини струмочки, що утворюють в південно-західній стороні річку Боржава, а в північно-західній непокірну річку Ріку. Обидві річки звиваються між горами і на низовині спрямовують свої води на південь в річку Тиса.

Запеределье - полонина Боржава

Початок маршруту – с. Запереділля, Міжгірського району, розташоване на автодорозі Т 09 04 м. Хуст – Вишківський (Торуньський) перевал, через 7 кілометрів після смт Міжгір’я (південний напрям). Доїхати до с. Запереділля можна з різних сторін. З південного напряму, скористайтеся автодорогою Р 03 Мукачево – Івано-Франківськ, поверніть в м. Хусті у напрямі смт Міжгір’я. З північного напряму, скористайтеся дорогою Р 04 і в м. Долина зверніть на покажчик смт Міжгір’я.
З магістральної автодороги Київ-Чоп М 06 чи Е 50 треба доїхати до с. Нижні Ворота, де повернути на смт Воловець (10 км.). Від смт Воловець до смт Міжгір’я 48 км. Залізничним транспортом зручніше доїхати до станції Воловець, яка знаходиться лінії інтенсивного залізничного сполучення Чоп, Ужгород – Київ, Москва. Далі автобусом чи попутними машинами. Селища міського типу Воловець і Міжгір’я пов’язані надійним автобусним сполученням.

Карта Запеределье - полонина Боржава

Кінцева точка маршруту – залізничний вокзал смт Воловець. Вибратися з селища не складе труднощів за описаними вище напрямами досягнення початку маршруту. Похід починається від виробничих будов на околиці с. Запереділля, в 300 метрах на з’їзді з дороги Т 09 04, поряд з мостом через річку Ріка. До першої вершини – г. Кук всього 8.3 кілометра, трохи більше трьох годин ходьби. Вихід на вершину з цих місць має декілька варіантів.
Запропонований нами маршрут є найбільш оптимальний та цікавий, оскільки місцями проходить закинутими стежками та зарослими схилами. Скористаємося спочатку згаданою вище дорогою, яка йде на захід, перетинає р.Ріка, за мостом звертає вправо і, огинаючи декілька схилів, через 1.9 км виходить на поляну з декількома легкими будовами для худоби. Перейшовши дерев’яний місток, продовжимо рух на захід і будемо особливо уважними, оскільки через 2.1 км. треба звернути на зарослу вирубку, що йде вгору на південь (курс 163°).
Від цієї контрольної точки г. Кук знаходиться майже на заході, курс 263°. Перші 570 метрів підйому проходять в південному напрямі, трохи змінюючись надалі. Далі виходимо на лісову залисину, де курс руху змінюється на 288°. Рухаємося закинутою стежкою 120 м, потім змінюємо курс на 241° і через 140 м різко йдемо на північ (360°). Проходимо 100 м і беремо курс 253° (південний захід) вздовж старої лісової дороги. Через 250 метрів від дороги відгалужується непомітна стежка в південному напрямі (179°). Пройшовши 60 м змінюємо напрям на 253°.
Наступні 350 метрів стежка виписує півколо, повертаючи на північ, і потім різко змінює напрям курсом 241°(південний схід). Тут починається стрімкий, затяжний підйом протяжністю в один кілометр, який закінчується виходом на гірську дорогу (1,195 м.н.р.м). Цією дорогою (курс 288°) в північно-західному напрямі ми і досягнем вершини г. Кук(1,360 м.н.р.м).

Карта Запеределье - полонина Боржава

Від вершини г. Кук в північно-західному напрямі (курс 344°) хребтом йде невеликий спуск і траверсна дорога в обхід декількох вершин. Від гори Кук до наступної гори Полонина Кук (1,190 м.н.р.м) 2.1 км. Далі маршрут заходить в ліс, перетинає район обгорілих дерев, спускається до дороги і на першому кілометрі від попередньої гори повертає стрімко вправо (курс 71°). Пройшовши 200 м траверсом відкритого схилу, заходимо на широку газопровідну просіку і спускаємося в улоговину (989 м.н.р.м.). Рухаємося просікою в напрямі високовольтної опори.
На підйомі знаходиться джерело. Пройшовши під високовольтною лінією, повертаємо вліво і тримаємося курсу 315°. Від цього повороту починається підйом на г. Кам’яна, протяжністю 700 м. Обходимо г. Кам’яна на висоті 1,104 м.н.р.м із західного боку та виходимо на відкритий хребет, що веде до г.Прислоп. Пройшовши відстань 1.2 км курсом 303°, обходимо гору Прислоп з північно-східного боку. Після цього починається пологий спуск протяжністю 1.8 км. Витративши не більше за півгодини виходимо до просторої поляни, на якій встановлений старий кам’яний хрест.
Це і є перевал Прислоп(937 м.н.р.м). Тут можна стати на ночівлю.
Від перевалу йдуть стежки в декілька різних напрямів. Наш маршрут орієнтований на гору Звор (курс 329°), до якої 2.2 км. За 500 м до виходу на вершину Звор, в лісі, поряд із стежкою знаходиться джерело. Вершины хребта Полонина Боржава. Вид с г.Великий Верх на Юг.
З гори Звор (1,115 м.н.р.м.) відкривається вид на хребет Полонина Боржава. З раннім сходом сонця тут можна спостерігати прекрасні картини, сіл Міжгірщини, що занурилися в туман. Маленькі острівці невеликих вершин виринають з моря хмар, що зачаїлися. Простори лісів на очах міняють нічну чорноту на життєнадихаючий перелив синього і зеленого кольорів. У цих місцях не можна залишатися байдужим до краси природи.
Рухаючись тим же ж курсом, через 2.5 км проходимо вершину г. Кругла на висоті 1,208 м.н.р.м, на 2.9 км обходимо г. Кічера на висоті 1,240 м.н.р.м., на 7 км. перетинаємо вершину г. Граб на висоті 1,378 м.н.р.м., на 9.3 км. обходимо г. Жид-Магура із західного схилу на висоті 1,450 м.н.р.м, на 11.3 км. обходимо г. Гемба на висоті 1,477 м.н.р.м. і на 15.1 км. досягаємо вершини г. Великий Верх (1,598 м.н.р.м). Після спуску з г. Гемба та перед підйомом на г. Великий Верх, в заглибині хребта, на висоті 1,343 м.н.р.м. можна організувати стоянку на нічліг.
Вершина г. Великий Верх позначена чотиригранною металевою пірамідою. З її поверхні розходяться стежки на всі боки: на південний захід до г. Стій хребтом полонини Боржава; на північний схід до сіл Подобовець, Гукливе, на північний захід до г. Темнатик і смт Воловець. Звідси відкривається велика панорама на гори Полонина Руна, Гостра, Пікуй і населені пункти Воловець, Нижні Ворота. Часть маршрута от г.Кук к г.Великий Верх по хребту Полонина Боржава
Беремо курс 308° і спускаємося з вершини в напрямі гір Плай, Темнатик. Стежина через 520 м зливається з траверсною дорогою, яка прокладена вершиною хребта. Через 3.2 км. обходимо г. Плай її західним схилом, а через 5.8 км. досягаємо вершини г. Темнатик.
Відразу під Темнатиком, в північному напрямі, розташувалося селище Воловець. Звідси до селища 5.2 км. шляху стрімким спуском, кам’янистими слизькими стежинами, через лісосмугу. Напрям треба тримати на величезний православний хрест, зварений з металевих труб і встановлений на виступі стрімкого схилу. Зазвичай на спуск йде близько 2 годин.
Маршрут закінчується біля залізничного вокзалу, звідки легко вибратися в будь-якому напрямі поїздом чи автобусними маршрутами.

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com