Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

Для гір характерними є три форми схилів: рівні, випуклі та увігнені. Кожна з цих форм знаходиться в різних умовах зволоження і ґрунтоутворення. Випуклі частини схилів розташовані в умовах найменшого зволоження; значна частина атмосферних опадів і талих вод тут стікає по схилу вниз. Таким чином на випуклих частинах схилів формуються більш бідні та сухіші типи умов місцезростання.

Увігнуті форми схилів знаходяться в умовах збільшеного зволоження. Крім атмосферних опалів, сюди поступають води з верхніх частин схилів. Інколи зволоження зростає також за рахунок виходу ґрунтових вод на поверхню. Як стік, так і ґрунтові води, збагачують увігнені частини схилів мінеральними елементами Тому тут формуються більш багаті і більш вологі типи.

Рівні частини схилів, особливо спадистих, знаходяться в оптимальних умовах зволоження. Тут формуються деревостани найвищої продуктивності.

Дослідження підтверджують, що на рівних формах схилів формуються переважно вологі типи і тільки на південних експозиціях переважають свіжі. На експозиціях північних румбів і рівних формах схилів сирі і мокрі типи зустрічаються спорадично.

На випуклих формах схилів сирі і мокрі типи відсутні Тут переважають свіжі типи (55%), які на південних експозиціях виявилися єдиними. На північних схилах формуються виключно вологі типи. На увігнутих формах схилів розподіл типів лісорослинних умов пов’язаний з експозиціями. На північних схилах частіше зустрічаються сирі типи, на експозиціях інших румбів − вологі типи.

Отож, в Українських Карпатах на рівних формах схилів переважають вологі типи, на випуклих − свіжі і на увігнутих − вологі і сирі типи лісорослинних умов. У межах рівних і випуклих форм схилів на північних експозиціях переважають вологі типи, на південних − свіжі.

Виявлені лісотипологічні закономірності в Українських Карпатах не є випадковими, а повністю визначеними і чіткими. Внаслідок цього лісові насадження необхідно розглядати як виразно сформовані типи лісу, які сформувалися в результаті відповідних законів та умов зовнішнього середовища.

Наступна стаття

Джерело: Герушинський З.Ю. Типологія лісів Українських Карпат: Навчальний посібник – Львів: видавництво “Піраміда”, 1996. – 208с.

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com