Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Татранські селища і туристичні центри, що мають найбільше значення та розташовані під головним масивом Високих Татр, з’єднуються між собою в західно-східному напрямі, від Штрбского Плеса через Старий Смоковець та до Татранської Ломниці, протягом 23 км Татранськими електричними залізницями. Вони утворюють дві гілки: гілка Татранска Ломніца – Старий Смоковець (її довжина 6 км і на ній шість станцій і зупинок) та гілка Штрбске Плесо – Старий Смоковець (її довжина 16 км, на ній десять станцій та зупинок). Старий Смоковець − це залізничний вузол, в якому потрібно пересідати при кожній поїздці між станціями Штрбске Плесо та Татранська Ломніца. Проїзні квитки татранською електричною залізницею потрібно купувати в касі на станції. У випадку, якщо це не зроблено, сплачується доплата. У поїзді можна купити квиток без доплати тільки в разі початку поїздки від зупинки, на якій немає каси. Гілкою Татранська Ломніца – Старий Смоковець ходять електричні потяги з інтервалами в одну годину в обох напрямках з ранку до ночі. Перший поїзд відходить зазвичай після п’ятої години ранку, а останній після 22 години (кожен рік бувають відхилення в декілька хвилин в залежності від загального розкладу). Відстань шість кілометрів він проходить за 15 хвилин. На гілці Штрбске Плесо-Старий Смоковець ходять електричні потяги вдень та вночі, без нічної перерви. Протягом дня, в більшості випадків, в півгодинних – годинних інтервалах, а вночі з двогодинними інтервалами в обох напрямках. Цю відстань електропоїзд проходить протягом 32-45 хвилин, в залежності від напрямку руху та від часу очікування на місцях перетину. У вагонному складі татранських електричних доріг (так звані трійки) 295 місць. Ціни квитків на татранських електричних залізницях вищі ніж ціни на решті словацьких залізницях.

Автомобільний транспорт (автобуси)

У північній та східній областях Високих Татр, включно з областю Белянський Татр (Татранске Матляре, Татранска Котлина, Ждяр, Подспади, Яворина і Лиса Поляна) з центральною областю існує тільки автобусний зв’язок, а саме через Татранску Ломніцу. Дорогою Свободи регулярно з раннього ранку до пізнього вечора ходять автобуси трасою № 10411 – Старий Смоковець – Татранска Ломніца – Татранска Котліна – Ждяр – Яворина – Лиса Поляна, державний кордон. Відстань 37 км автобус проходить в середньому протягом 77-80 хвилин. Загальне число зупинок всією трасою – 21. Таким чином між головними та найбільш жвавими центрами туризму в Високих Татрах, між Старим Смоковцем та Татранскою Ломніцею підтримується зв’язок електричними поїздами та автобусами. Місцева автобусна мережа в Смоковці з’єднує окремі його частини та селища біля Старого, Нового, Гірського та Долного Смоковця. Автобуси цієї мережі ходять щодня від 6.30 до 19.55 годин. З Старого Смоковця та Татранскої Ломниці відходять автобуси спеціальних ліній кілька разів в день в цікаві місця близьких та віддалених околиць (Кежмарок, Левоча, Червені Клаштор, курорт Вишнє Ружбахі, Деменівска Доліна). Траси великих відстаней ведуть в середню та східну Словаччину, міжнародні у Польщу й Угорщину. Між Попрадом та містом Закопане (через Старий Смоковець) ходять кілька разів на день прямі автобуси без пересадки на кордонах.

Канатні дороги

Підвісна канатна дорога Татранська Ломніца – Ломницький Штіт

Станція цієї канатної дороги, яка знаходиться в долині, розташована при Гранд-готелі Прага, до неї веде дорога, доступна для моторних засобів сполучення. Інший під’їзд до неї можливий дорогою, що веде до Гранд-готелю Прага. Діє вона щоденно, крім вівторка, від 7,00 до 18,00 годин, а влітку (у період від 1 червня до 31 серпня) від 7,00 до 20,00 годин. Канатна дорога не діє з технічних причин весь місяць листопад та від першого до п’ятнадцятого квітня. У нижній частині дороги – Татранська Ломніца (905 м) – Скальнате Плесо (1761 м) – довжина якої 4030 м та на якій тільки одна проміжна станція Штарт (1145 м), чистий час поїздки без пересадки − 25 хвилин. Кабіна розрахована на 30 пасажирів. Для поїздки другою частиною на Ломницький Штіт потрібно пересідати в Скальнатому Плесі в іншу, меншу кабіну, місткістю 15 пасажирів. На верхній частині дороги − Скальнате Плесо – Ломницький Штіт (2632 м), довжина якої 1872 м та в якої тільки один підпірний стовп, чистий час поїздки − 13 хвилин. За розкладом кабіна підвісної канатної дороги вирушає з Татранської Ломниці в 7,00, 8,00 і т.д. годин, від 8,30 до 17,30 щопівгодини (за винятком обідньої перерви о 13,30), від 18 годин кожну годину, а з Скальнатого Плеса в той же самий час в Татранську Ломніцу. Під час головного річного, а також зимового сезону канатна дорога діє без перерви, одна кабіна за одною в залежності від потреби. В цей період часу потрібно до квитка купити й плацкарту, на якій позначений вже певний час поїздки. Плацкарти видаються виключно тільки в касі підвісної канатної дороги в Татранській Ломниці, а також у Скальнатому Плесі для подальшої поїздки на станцію Ломницький Штіт (у обох частин свої особливі плацкарти), й тільки в день поїздки. Під час головного сезону влітку та взимку, а також в разі надзвичайного скопичення відвідувачів (різка зміна погоди), плацкарти видаються й при поїздках з Скальнатого Плеса в Татранську Ломніцу. На станції Ломницький Штіт визначається протягом сезону для кожного пасажира час перебування там − 40 хвилин, тобто до прибуття наступної кабіни. Канатна дорога не забезпечує перевезення в напрямку Ломницький Штіт – Скальнате Плесо для тих, хто сходить на Ломницький Штіт, як альпіністи. Під час несприятливої погоди, головним чином при сильному вітрі в селищі Скальнате Плесо, підвісна канатна дорога не діє. За рейс кабіни поза розкладом потрібно сплатити 15 звичайних квитків відповідного напрямку руху. Замовити його треба в касі не менш ніж за 30 хвилин перед нормальним черговим відходом кабіни. Діти у віці від п’яти до десяти років платять половину нормальної ціни квитка. Діти молодше п’яти років їздять в супроводі дорослих, безкоштовно. На станції, розташованій в долині, є закусочна, а на станції, яка знаходиться на вершині, є ресторан.

Кабінкова канатна дорога Татранська Ломніца – Штарт – Скальнате Плесо та назад

Пропускна здатність цієї канатної дороги, при максимально можливому числі чотиримісних кабінок (92), складає 420 пасажирів на годину в одному напрямку. Долинна станція кабінковой канатної дороги знаходиться поблизу будинків відпочинку Сасанка та Морава. Від проміжної станції Штарт веде траса цієї канатної дороги вже паралельно трасі підвісної канатної дороги до самої станції Скальнате Плесо на висоті 1761 м над рівнем моря. В експлуатації вона знаходиться з 1973 року. Тривалість поїздки 21 хвилина, в першій частині – 10, а в другій – 11 хвилин. Довжина першої частини – 1800 м, другої частини – 1950 метрів. Долинна станція розташована на висоті 900 м, різниця у висотах 861 метр. Експлуатаційний порядок та тарифи оплати за проїзд такі ж як у підвісної канатної дороги. Кабінковая канатна дорога діє щодня, крім понеділка, від 7,00 до 20,00 години в періоди від першого до 30 квітня та від першого червня до 30 вересня. У періоди від першого січня до 31 березня, від першого до 31 жовтня та від першого до 31 грудня вона діє з 8,00 до 18,00 годин та в періоди від першого до 21 травня та від першого до 30 листопада вона з технічних причин зовсім не діє . За розкладом відхід від станції Татранська Ломніца припадає на кожну повну годину, крім години обідньої перерви. Під час головного річного та головного зимового сезону ця канатна дорога діє без перерви, у міру потреби. Під час несприятливої погоди вона не діє. Діти до восьми років можуть їздити тільки в супроводі дорослих. Біля станції, розташованої в долині, знаходиться автостоянка великої місткості. Кабінкова канатна дорога має три станції – Татранська Ломніца, Штарт і Скальнате Плесо.

Наземна канатна дорога в Старому Смоковці: Смоковецкій виступ (1025 м) – Гребієнок (1263 м) та назад

Нижня станція знаходиться над готелем Гранд біля автомобільної дороги в Гребієнок. Канатна дорога діє щодня від 6,30 до 19,45 годин, а протягом літнього сезону, тобто від першого червня до 31 серпня, від 6,30 до 20,45 годин. Трасу довжиною два з половиною кілометри вагон проходить за 7 хвилин. Одночасно може бути переправлено 126 пасажирів. Діти платять половину вартості нормального квитка. За розкладом вагон відходить в один й той же час зі станцій Старий Смоковець та Гребієнок, в інтервалах в 30-60 хвилин. Якщо є бажаючі, які згодні сплатити мінімум 15 квитків, то в період часу від 6,00 до 22,00 годин може бути організований для них позачергової рейс. Від 22,00 до 6,00 годин потрібно для цього заплатити 30 квитків відповідного напрямку руху. Протягом літнього та зимового сезону наземна канатна дорога знаходиться в дії без перерви, коли є потреба. Вона не діє від 15 до 30 квітня та від першого до 24 жовтня, причому немає ніякого транспорту, який би її замінив.

Крісельний витяг на Соліско

Відправним пунктом є лижна зона в Млиніцкій долині, кінцевим − схил вершини Преднє Соліско на висоті 1815 метрів. Різниця в висотах представляє 438 м, довжина − 2089 метрів. Пропускна здатність цього витягу з двомісними сидіннями розрахована на 450 осіб, перевезених протягом години. Неподалік нижньої станції знаходиться буфет. Витяг діє протягом усього року.

Малий витяг з одномісним сидінням

Відправним пунктом його є лижна зона в Млиніцкій долині, кінцевим − трампліни для стрибків на лижах на висоті 1445 метрів. Довжина його траси 328 метрів. Різниця в висотах − 81 метр. У той час, коли немає змагань зі стрибків на лижах, він обслуговує туристів та лижників. Його пропускна здатність становить 310 осіб на годину.

Джерело: В.Адамец, Р.Роубал Высокие Татры. Путеводитель. Шпорт: Братислава, 1977

Попередження! Деякі питання цієї статті (напр. час або номери маршрутів) ще не перевірені станом на сьогоднішній день. Будь ласка, уточнюйте на місці або іншим способом. У недалекому майбутньому ситуація буде виправлена:)

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com