Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

Мартин звичайний − Larus ridibundus L. Найбільш поширений представник ряду мартинів на заході УРСР. Колоніальні птахи утворюють великі скупчення − до сотні пар. Улюблені місця гніздування − великі водойми з заростями очерету, ситнику, рогозу.

Ми детально вивчали колонії звичайних мартинів на водоймах с. Борщівки Тернопільської області та с. Чарукова Волинської області. В цих місцях з року в рік гніздиться до 1000 пар птахів. На Поділлі вони з’являються навесні в останній декаді березня, а якщо весна пізня, то в перших числах квітня. На Волинському Поліссі їх приліт зареєстровано з 14 березня по 1 квітня. Після прильоту тримаються на плесах і приступають до гніздування лише в травні. Найбільше гнізд ми знаходили в другій половині травня − на початку червня. У с. Борщівка 23. V 1961 р. у заростях очерету знайдено десятки плаваючих гнізд, у яких було по 2 − 3 насиджених яйця. З деяких починали вилуплюватись пташенята. Іноді на Поліссі гнізда влаштовуються на невисоких пеньках і навіть на гілках дерев на висоті до 1 м. Масово пуховички з’являються у кінці травня. Вага їх в середньому 25 г.

Дорослі птахи годують пташенят відригуванням. Пташенята ростуть дуже швидко і на дев’ятий-десятий день залишають гнізда. У середині червня молоді стають «на крило». На Поділлі відлітають у першій половині жовтня, часто і раніше. Живляться виключно тваринною їжею. У гніздовий період у великій кількості винищують комах на оброблених полях, що ми спостерігали 9. VI 1967 р. та протягом липня 1971 р. коло с. Чарукова поблизу м. Луцька. Приносять значну користь сільському господарству. Восени в основному живляться дрібною смітною рибою (плітка, верховодка, окунь, пічкур та ін.). Іноді поїдають деяких водяних безхребетних, мишовидних гризунів у роки їх масового розмноження. Навесні зграї цих птахів з граками та білими лелеками ходять за тракторами, виловлюючи різних комах та інших безхребетних. Вага дорослих мартинів − до 350 г.

Крячок чорний − Chlidonias nigra nigra L. Подекуди досить численний представник мартинів. У північних районах Поділля і Прикарпаття з’являється порівняно пізно. Перші птахи в долині р. Ікви зареєстровані 9. V 1955 р., 30. IV 1956 р., 2. V 1957 р., 5. V 1958 р., 8. V 1959 р., 3. V 1960 р. Основна маса прилітає у першій декаді травня. Улюблене місце їх гніздування − стоячі водойми з густими заростями очерету, тілорізу, латаття. У такому місці в червні 1951 р. виявлена колонія крячок чорних на дністровській стариці Охаба коло с. Нижньова. Гнізда звичайно плаваючі. Гніздяться по 10 − 15 пар. Насиджування − до 18 днів. На водоймах с. Борщівки 27. V 1958 р. виявлено гнізда з насидженими яйцями. Молодняк росте швидко. Тритижневі пташенята вже літають (24 − 27 липня).

Живляться майже виключно комахами, здобуваючи їх з поверхні води і стебел рослин, дрібною рибою, молюсками. Корисні птахи, живляться різними шкідниками сільського і рибного господарства. Вага − до 65 г.

Крячок річковий − Sterna hirundo hirundo L. Найпоширеніший вид крячок на заході України. Весняний приліт на Волинському Поліссі зареєстровано з 26 квітня по 4 травня (Сребродольська, 1964). Гнізда розташовані на берегах. Звичайно це невеличка ямка в піску. Плавучі гнізда на обстеженій території трапляються рідко. У повних кладках, зареєстрованих з 12. V по 21. VI 1956 − 1959 рр. та з 8. V по 20. VI 1971 р., знайдено 3 яйця. Пташенята найчастіше з’являються у середині червня. Осінній відліт − у серпні і триває до половини вересня. Живляться в основному рибою (краснопірка, плітка, верховодка), жуками, зрідка − молюсками. Вага цих птахів − 90 − 120 г.

Джерело:  Татаринов К.А. Фауна хребетних заходу України. В-во Львівського ун-ту. 1973, 257ст.

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com