Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Карпатські гори – це одне із тих чудес Європи, навіть цілого світу, яке одночасно викликає подив, захоплення і тривогу та вболівання за долю теперішню і майбутню. У XXI столітті Карпати набули нових якостей не тільки як суто географічна частина Європи, а як важливий фактор, котрий у великій мірі впливає на умови життя і самопочуття людей чи не всього європейського континенту.

В чому полягають ті характерні особливості Карпатських гір, які викликають захоплення і подив?

Найперше, це – самі гори і люди, які в них живуть.

Гігантська дуга Карпат, довжиною 1500 і шириною 100-350 кілометрів, починається на півдні Румунії і, проходячи через територію України, Словаччини, Польщі, Угорщини, Чехії, тягнеться аж до Австрії, їхня площа 209256 квадратних кілометрів (це майже п’ять територій Швейцарії!)

Румунська частина Карпат найбільша -55% їхньої площі, словацька частина – 17, українська – 11, польська – 10, угорська – 4, чеська – 3 відсотки. Цей найбільший гірський регіон Європи з давніх-давен є рідною домівкою майже 20-ти мільйонів людей різних національностей, віросповідань, соціального статусу і стану. Однак, унікальним є те, що за всю історію між населенням Карпат не було жодних кровопролитних війн чи конфліктів на національному або релігійному ґрунті.

Ментальність корінного населення Карпат мирна, а водночас у міру свободолюбива. Тут живуть люди, які свято бережуть традиції, звичаї, самобутню культуру, народну творчість і мистецтво. Розділені різними мовами, діалектами, суспільно-політичними обставинами, але пов’язані суворими умовами гірського життя, вони споконвіку сповідували неписані закони і правила добросусідства.

Наступне, що викликає подив і захоплення Карпатами, – це невимовна краса і багатство їх природи. У кожній країні Карпатського регіону – свої перлини, які приваблюють туристів з усієї Європи. Адже де, як не в Карпатах, у будь-яку пору можна цікаво і змістовно відпочити, побачити первозданну красу пралісів, водопадів, квітучих долин і високогірних лук. Завдяки сприятливим кліматичним умовам, географічному розташуванню у Карпатах на сьогодні збережено рідкісну фауну і флору, що надзвичайно важливо для збереження біологічного і ландшафтного різноманіття та підтримання екологічного балансу в усій центральній частині європейського материка.

Якщо до цього додати незліченну кількість мінеральних джерел, які мають цілющі властивості, теплий клімат, чисте повітря, то зрозумілою стане притягальна сила Карпат. І не просто зацікавленість ними, а прагнення тоталітарних режимів минулих часів побільше з Карпат узяти, давши взамін виробництва із екологічно шкідливими технологіями, нещадну вирубку лісів, непродумане будівництво продуктопроводів тощо.

Незважаючи на це, неймовірними труднощами і зусиллями країн Карпатського регіону, поки-що вдається зберігати високий титул Карпат – легенів і серця Європи. Однак, з кожними роком у Карпатських горах дихається важче. І ми повинні зрозуміти, що час лиш одного захоплення красою природи Карпат давно скінчився, вони потребують від нас активніших дій, допомоги і захисту.

Був час розкидати каміння, тобто брати від Карпат все, що забажається. Тепер – пора це каміння збирати: катастрофічні паводки, забруднена вода, повітря, засмічені шкідливими виробництвами території, просто не залишають нам іншого вибору. Даровані Всевишнім плюси і здобуті суспільством мінуси в екології Карпат, очевидно і переконливо простежуються на прикладі Закарпатської області. І ті проблеми, труднощі, з якими стикаються мешканці цього краю, на жаль, характерні і для більшості адміністративно-територіальних одиниць країн Карпатського регіону.

Джерело: Кічковський М.М. Гамор Ф.Д. Кушнір Б.Г. Довідкове видання “Земля наближена до неба”. Ужгород : Карпати, 2008

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com