Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Trať 330. Teresva — Neresnice.

 

Úzkokolejná traf, určená pro dopravu dříví, otevřena i osobný dopravě. Jde údolím Teresvy, která se volně rozlévá a mění svá koryta.

Km 0 Teresva. (Popis str. 146.)

Km 4 Křivé, rus. 5tř. škola. — Km 7 Hluboký zast.

Km 10 Trnovo nad Teresvou, notariát, čet. stan., rus. 6tř. škola, továrna na zpracování mramoru, dřev. far. kostel sv. Mikuláše nížinného typu, otevřený vchod na 4 sloupech, věž s galerií a got. jehlou, druhý kostel s 2 věžemi a kopulí. V osadí Doubravce 3/4 h. vzdálené, u čísla 467 jodový pramen. S Trnovém souvisí Vulchovce, části obce Vulchovčík (slané prameny, ropy se užívá k solení), Sasov, Ťačovec. Čs. 2tř., rus. 6tř. škola, notariát, čet. stan. Stával pravoslavný klášter. V katastru obce mramorové lomy.

Km 15 Neresnice, notariát, čet. stan., čs. 3tř., rus. 6tř. škola, dřevěný lemkovský kostel sv. Michala, věž s nízkým osmibokým jehlancem, pěkný vchod se sloupy, nad ním galerie, dveře s kosočtvercovou výzdobou, jejich pěkný oblouk spočívá na vinutých sloupcích. Ložiska lignitu a hnědého uhlí, utvořila se v Praze důlní společnost na jeho dobývání. Před sto lety byly doly na sůl zátopami zničeny, zůstala dvě slaná jezírka velmi hluboká nad propadlým dolem a od nich S solný pramen. V katastru obce mramorové lomy. S leží Novoselice v údolí Lužánky, tam 3 solné prameny, ze studny 5 m hluboké již 100 let se čerpá ropa. Na táhlých hřbetech mezi potoky Vulchovčíkem a Lužánkou na ploše 600 ha jsou lože mramoru, který je plný, tvrdý, nezvětrává, má mnohé vlastnosti lepší než cizí druhy. Je barvy červené, hnědé, voskově žluté, hnědočervené, světle modrošedé, šedé, s bílými pruhy, s červeným a s fialovým nádechem. Lomy patří společnosti Dolomit v Novoselici a spol. Podkarpatoruský mramorový průmysl v Neresnici s kapitálem čs. a říšskoněmeckým.

Osobní doprava bude prodloužena do Dubového a do Usťčorny. Zatím jezdí z Neresnice autobus 6229 Neresnice — Usťčorna 36 km.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  https://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com