Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Trať 324. Užhorod — Radvanka — Antalovce.

 

Úzkokolejnou trať 35 km zřídili za války, aby využili bohatství bukových lesů v okolí Antalovců. Vychází z místního nádraží Užhorod-Antalovce.

Km 5 Dravce zast., notariát, čs. 1tř., rus. 5tř. škola, kamenný řeckok. kostel, za vsí při silnici pomník na místě, kde byl úkladně zastřelen 20.IX.1901 E.Egan z Nových Beznovců, ministerský zmocněnec, přítel a ochránce rusínského lidu proti židovským vykořisťovatelům.

Km 10 Podhrb zast., rus. 1tř. škola.

Km 13 Chlumec u Užhorodu zast., notariát, čet. stan., řimskok. maď. 1tř., ref. maď. 1tř. škola, kostel řeckok. a ev. ref. Ves leží pod vrchem Putkou 304, po jehož již. svazích se táhnou vinice. To již je okruh Seredňanských kopců, vesměs s výbornou révou.

Km 17 Ruské Komárovce zast., rus. 4tř. škola s expositurou v Nižní Slatiné, řeckok. kamenný kostel, zastávka je železniční stanicí pro lázně Derenovku, ležící v údolí Slatinského potoka. — Za Vlkovyjským lesem trať uhýbá S.

Km 23 Vlkovyje zast., 3tř. expositura rus. školy v Šeredném, hospodářský lihovar.

Km 24 Seredné, leží na autob. trati Užhorod — Mukačevo, notariát, čet. stan., čs. 4tř. a rus. 4tř. škola s 3tř. expositurou ve Vlkovyjich, římskok. a řeckok. kostel, nad zastávkou šestiboká kapie, hotel Schutzberger, 5 pokojů, 8 lůžek, zahrada, kuželník, garáže, vinné sklepy. Odbočka stát. vinných sklepů berehovských, velké obchody s vínem, středisko viničného hospodářství, které 1880 zničila mšice fyloxera. Zřícenina hradu, patřil jagerskému bojovníku Štěpánu Doboví, po něm jej drželi Rákóczyové a hrab. Forgáchové. Št. Dobó odpočívá v hrobce kostela v Dobórusce, zv. Ruská. JV Kapušan, jež byla jeho zbožím.

Km 27 Lachovce – Čertež zast., v obou řeckok. kostely.— Lachovce, rus. 2tř. škola, pila, v okolí ložiska lignitu. Čertež, rus. 2tř. škola, vyskytuje se železná ruda, na pr. břehu Vély alkalicko-železitá kyselka. Znamenité vino, prý nejlepší v zemi, dodáváno bylo carskému dvoru.

Km 30 Vysní Slatina, zast. je ve vsi Chudlově, do Vyšní Slatiny přes 1/2 hod., rus. 1tř. škola, řeckok. kostel, ves leží v údolí mezi zalesněnými stráněmi, na Slatinském potoce.

Km 31 Chudlovo, zast. na sev. konci vsi, notariát, rus. 4tř. škola.

Km 35 Antalovce, čet. stan., čs. a rus. 3tř. škola, řeckok. kostel, za války zřízeny dřevařské podniky na výrobu pražců, dřeváků, dyh, sudů. Pila. Dříve se dolovalo na železnou rudu, bývala tam železárna: zakladatel hutí Marton Petroczy má na hřbitově desku. Na vojenském hřbitově leží Rusové, Italové a jiní zajatci, neboť v Antalovcích byl velký zajatecký tábor. Lože lignitu a hnědého uhlí. Pro chráněnou polohu uprostřed hlubokých lesů je vhodným klimatickým místem ve výši 333 m a tur. východiskem na Antalovskou polánu a Makovici, kam vedou značené cesty.

Zelená Antalovce — Antalovská polana 8 — zřícenina Nevické — Nevické Podhradie zast. 17 — Huta 22 — Petrovce. Značka vystupuje SZ vozovkou, dál pěknou stezkou. Lomí se náhle vpr. na kótě 738. Jde SZ krajem lesa na polánu, kde u tabulky se spoji s Jub. stezkou. Obě značky jdou na kótu 971. Zelená schází 100 m k rozcestí a uhýbá od červené Z bukovým lesem nezřetelnou pěšinou 1 km k studánce a dál nu hrad Nevické a na zast. Nevické Podhradie.

Modrá Antalovce — Makovica 978 — Tuří Remety. Značky jdou SV na Makovici širými, listnatými lesy. V kótè 978 po hřebeně odbíhá V červená přes Puzňákovce do Kúpeli Siňáku.

Červená Makovica — Koboluv vrch — Trstěnice — Puzňákovce 14 km — Mlynskyj vrch — Pliška 993 —Na chotare 852 — Kúpele Siňák — žel. stanice Paseka 36 km.

S Makovice sestupuje modrá S hřebenem přes kóty 921 a 895, pak údolím do Tuřích Remet, kde vyústí na červenou Jub. stezku.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com