Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

XVIII. odbočka z Jubilejní stezky. Str. 47.

Modrá sedlo pod Pietrošem — Měrková chata 5 h. — Kvasy 2 h., celkem 7 hod.

Tabulka:

Modrá Kvasovský Menčul.

Hoverla 4 h. červená lesovna Kozmešček 2 h.

Ze sedla lze vystoupiti na skalnaté temeno Pietroše 2022, mocný protějšek Hoverly, jen o málo nižší. Hodinu šplháme na skály jeho temene, s nichž se otevře úchvatný rozhled do Jasiňské kotliny, na pohraniční pásma, na poloniny Svidovce, ovládané Bližnicí, J na zvlněný kraj zalesněných hřebenů k pohraničnímu Popu Ivanu a za nim do nekonečných dálek rumunských. Skvělá podívaná!

V sedle uhýbá modrá od Jub. stezky pod Pietroš po polonině Harmaněsce, svažující se JV. Na ní stil. Na jejich svazích sbírá své vody Bohdan. Je to panoramatická cesta, i pro auta sjízdná v té výši 1700 m. Po hodině chůze v kótě 1695 se zatočí J a schází na

poloninu Rohněsku, kde v ostrém záhybu přichází z J z Bohdanu zelená. Na polonině Rohněsce rozsáhlá mlékárna s noclehárnou KČST. se 7 lůžky. Je málo navštěvována, bude zrušena. I pak za nepohody bude se možno v ní ukrýti, i nouzový nocleh se tam dostane.

Zelená polonina Rohněska — klausura Lolin (Bohdan) — ves Bohdan 23 km. — Jde serpentinami k ústi potoka Rohněskěho do Bohdanu, na němž 1 km výše je klausura Lolin (Bohdan). Sestupuje podle potoka Bohdanu, do něhož se vlévají s obou stran potůčky a bystřiny. Nad ústím potoka Šešulu na pr. břehu je miner. pramen. Podle hájovny přijdeme ke kostelu v Bohdanu, kde zelená končí na Jub. stezce.

Modrá se zelenou z ostrého úhlu serpentiny (mapa dobře ukáže, že lze překročením hřebene zkrátiti tuto táhlou serpentinu o 3/4 h.) jde po vozovce vysoko nad mlékárnou do

sedla pod Šešul, kde je pomník s nápisem: “In memoriam škpt. Cyril Hrdlička zahynul 16.II.1931 pádem s Čertovy stěny. Podkarpatská župa turistická. Pěší pluk 36. Jednota ČOL.”

Ze sedla možno vystoupiti na vrchol Šešulu 1728. Rozhled s něho po Poloninských Karpatech patří mezi nejkrásnějši v P.Rusi. Od něho k J klesá polonina Šešul 8 km k ústí potoka Šešulu do Bohdanu.

 kcst 047nn

Mlékárna na polonině Rohněsce.

 

Od pomníku jdeme půl hod. ke kolibě. Máme stále krásné výhledy. Za další půl hod. jsme u

Měrkový chaty, patrové budovy s restaurační místností, pokoji a společnou noclehárnou. Pod chatou dřevěná kaplička sv. Nikolaje, vystavěná v srpnu 1935. Stojí nad rozsáhlou státní mlékárnou. U ní je Wegerova inspekční chata, na ni tabulka: Chata Wegerova 1200 m. Poloninský dvorec Kvasovský Menčul, skupina Šešul, komplex Čorná hora.

Až k Měrkově chatě jde modrá společně se zelenou. Tam odbočí zelená serpentinami po polonině Suměskě k potoku Kevelovu a jde podle něho k jeho ústí do Tisy. Do těch míst sejde též s druhé strany zpod Bližnice žlutá. Na zastávku Svidovec je 1 1/2 hod., na stan. Kvasy 1 hod.

Modrá od Měrkový chaty přijde ku prameni, krásným bukovým lesem ke kolibě a ke stájím poloninského dvorce Kvasovského Menčulu na Preluce. Jsou zařízeny na kejdové hnojení luk. Modrá prudce sbíhá vysokým bukovým lesem k trati, uhne pod vysoký viadukt a po lávce na silnici, spoji se se zelenou, scházející zpod Bližnice do Kvasů, a po 10 min. konči na nádraží u tabulky:

Modrá Kvasy — Menčul, mlékárna 2 1/2 — Menčul — Šešul 1728 — Pietroš 2022 — sedlo 5 hod., připojeni na červenou (Jub. stezku) k Hoverle.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com