Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

XV. odbočka z Jubilejní stezky.

Zelená Jasiňa — Bliínice 1883 pres Bukovinku — Menčul — polonina Svidovecký Drahobrat 7 — Bliinice — Kvasy 2 1/2 h.

 

To je text tabulky na nádraží v Jasině. Zelená jde z nádraží ke kamennému řeckok, kostelu, přejde Tisu po visuté lávce na její pravý břeh ke statku Popaďukovu, č. 185, kde je klič od dřevěného řeckok, kostela. Stoji na návrší ve stínu stromů stará (prý přes 600 let) Strukivská cerkev se starobylými památkami (obrazy sv. Cyrila a Metoděje, na dřevě a na plátně, řezané kříže, stojan, ikonostas) a se zvonicí opodál. Nad tímto kostelem je malý dřevěný kostelík pravoslavný. Zelená stoupá na Bukovinku a na J svahy Menčulu 1405. S jejího temene schází pěšina k pot. Stanislavu, na němž výš leží zruš. klausura Stanislav. S Menčulu přechází zelená pod Stih 1707, kde se láme J k

útulně KČST. na Svidoveckém Drahobratu, vystavěné v září 1935. Leží pod Bližnici 1883, nejvyšší horou Svidovce. Na V svazích Drahobratu pramení potok Svidovec, na jehož horním toku je hájovna Diana; od ní sestupuje cesta podle potoka Svidovce do osady Svidovce. Zelená od útulny přechází na Steresor a k lovecké chatě (zavřena) na Trofanci.

 kcst 040ba

Pohled s Ungurjasky po poloninách Svidovce.

 

K této chatce vystupuje žlutá ze zastávky Svidovce (v jízd. řádě Kevelov), jde společně kus se zelenou ke stilu, je tu čisto, dobré mléko, a odbočí dobře upravenou cestou po serpentinách na silnici proti ústí potoka Kevelova.

Zelená pokračuje na J svahy poloniny Strimčesky. Kdo jde opačným směrem a chce vystoupiti na Bližnici, odbočí v těchto místech po polonině Strimčeské ke kamenné pyramidě, výše je bílý kámen s číslem 1302. Od něho ostrý výstup na poloninu Bližnice. Stoupáme na vrchol a prelukou k trig. věži.

Zelená projde rozlehlými stájemi, sestoupí do lesa k chalupám a k potoku Trstěnci, u jehož ústí do Tisy vejde na silnici a po ní na stanici Kvasy, kde končí u tabulky:

Zelená Kvasy — Bližnice 4.5 — Bližnice, Drahobrat, Menčul, Bukovinka, Jasiňa 5 hod.

 

<<< OBSAH >>>

 

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com