Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

XIII. odbočka z Jubilejní stezky.

Žlutá klausura Apšinec, polonina Apšinecká, Gerešaska 4 h.— Gerešaska, Urda, Bližnice 4 h. — Bližnice, Dumeň, Rachov 6 h., celkem 48 km.

To je text na tabulce u strážního domu při klausuře Apšinci. Žlutá stoupá poloninskou cestou podle potoka Apšince jeho pěkným údolím, prohýbajícím se mezi Velkou Kyčerou 1226 a Tatulským gruněm 1386. Po 6 km cesty přijde k stájím na polonině Apšinecké, kde je křižovatka cest: Z jde poloninská cesta na modrou Okula—Kobylecká Polana, V schází přes Preluku a Žihalovský gruň na Jub. stezku Pod Poharským. Žlutá vyšlapanou pěšinou za 40 min. vyvede k

jezírkům pod Trojásku 1707 a na hřeben Svidovce, vyvyšující se Ungurjáskou 1711, Trojáskou 1707 a Velkým kotlem 1774. V těch místech lze za 25 min. přejiti hřebenem pod Trojásku na modrou a do chaty pod Podpulou (10 km). Žlutá schází do sedla ostrým, krátkým sestupem. Pěkný je pohled na Gerešaské jezero, hluboké mořské oko v ledovcovém karu 1590, jedno z největších na P. Rusi. Na Vyšní Gerešasce není kolib. K stáji a k ovčím kolíbám na Nižni Gerešasce je hod. cesty. Podle dvou jezírek sestupujeme po potoce k ovčí kolibě a stylu. Dál na břehu Kosovské řeky pod poloninou Nižní Gerešaskou je kolíbá blízko vody v močálovitém okolí. Za 20 min. dojdeme k okraji lesa, kde je okrouhlá koliba a 300 m od ní stil Urda. Překročíme potok, ústící vl. do Kosovské řeky v kótě 1060 a vystupujeme z údolí, až jsme nad poloninou Urdou pod kótou 1498. Cesta se dvakrát zlomi v pravém úhlu a přechází na poloninu Flavantuč (Flavantus) pod

Bližnici 1883, nejvyšší horu Svidovce. Na její temeno stoupáme poloninou bez značek. Rozhled s Bližnice, počínaje S k V: Černá Kleva, Ploska, Douha, Vyš. Preluka, Sumaren, průsmyk Jasiňský, Dobryj. K V Kukul, Šeša, Hoverla, Pietroš, Turkul, Čorná hora, Menčul, Šešul, Stoh, Nieněska, Mezipotoky, Pop Ivan, Bendriaska. K J Dumeň, Doužina, Kámen, Klevka, Stará, Menčul, Opreša, Apecká. K Z Kurpeň, Tempa, Podpula, Dodiáska, Gerešaska, Tataruka, V. Kotel, Bratkovská, Stik. Značky obcházejí tři vrcholy Bližnice k sobě se blížící (proto Bližnice) na Pereslip. Tam ze sedla vpr. na pokraji lesa stezkou dojdeme k mlékárně (nouzový nocleh). Značka jde na Plaj Urdu (cesta na Urdu) a tou na poloninu hory Staré, jejíž témě 1475 zůstane vpr. Poloninská náhorní cesta vede na Doužinu, na kótu 1388.

S Doužiny schází zelená na zastávku Bélin. Pod kótou 1388 sbíhá do lesa, překročí potok Terentín a cestou nad potokem prudkým sestupem do údolí Tisy na silnici v Bělině 1 1/2 hod.

Na Doužině je mlékárna a koliba. Zakrátko přijdeme na Dumeň 1391, na jehož J svahu je chata KČST., osazená správcem a stále otevřená, noclehy a strava. Pěkný je pohled na Rachov, do údolí Tisy i na pohraniční hory, jimž vévodí Pop Ivan. Za 1 1/2 h. sejdeme místy dost prudce na Jub. stezku v údolí potoka Vulšinského, kde žlutá končí v Rachově u tabulky na tabáční budce:

Žlutá Dumeň 3, Bližnice 5, Gerešaska — Apšinec 7 h., celkem 15 hod.

 kcst 039aa

Pop Ivan.

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  https://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com