Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

X. odbočka z Jubilejní stezky.

 Žlutá Brustury — klausura Jablonec 7 km — chata pod Podpulou 15 km, 4 1/2 h. — Podpula —Tempa 25 km, 7 h. — údolí Plajského potoka — ves Krásná v údolí Teresvy 37 km, 11 h.

Žlutá vychází z již, části Brustur k potoku Jablonici, který tam ústí do Brusturanky. po jeho p. břehu k malé nádrži, nad ní se vpr. vlévá potok Něvský, po necelých 2 km z téže strany potok téhož jména a hned dál potok Benín se samotami osady Jablonice. Za 1/2 h. docházíme k ústi potoka Berlinu a ke

klausuře Jablonci ve výši 680. Shořela, již se ji nepoužívá, je prokopána. Hlídačovy chatky při ní není. Půl hodiny nad klausurou se vlévá bystřina Šasin. Za jejím ústím odbočuje žlutá vl. a vystupuje při výškovém rozdílu 500 m na 5 km na kótu 1477, kde přetíná zelenou, běžící z Brustur po hřebeně přes Čerjapen. Sejdeme k tabulce “Do chaty pod Podpulou 15 min.”.

Chata pod Podpulou je v době tur. sezóny 15.VI.—15.IX. osazena hlídačem, je v ní kuchyňka se zásobou dříví a dvě místnosti se 7 lůžky. Žlutá míří přímo na Podpulu, kde se setká zase se zelenou. Obě vystoupí na temeno Podpuly dvojího vrcholu 1634. Rozhled: SV celý hřeben od Popadě přes Syvulu, Bratkovskou, Černou Klevu a průsmyk Jasiňský k Hoverle. JV hřeben Svidovce s Tatarukou, Gerešaskou, Bližnicí a Dumeněm. J tři dlouhé hřebeny plajek Hlaskulovy, Stajkovy s Kurpeněm a Apecky, jež se táhnou mezi dlouhými údolími k Tise. V polonina Krásná. Značky sestoupí do sedélka a po hřebeně sejdou do sedla, kde zelená odbočí vl. po hřbetě, lámajícím se náhle do žlebu Turbatského potoka, a přijde k plochému kameni, kde konči na modré Okula — Trojáska — Ungurjaska — Opreša — Kobylecká Polana.

Žlutá pokračuje po široké cestě po hranicích okresu ťačovského a rachovského pod kótu 1652, na Velkou Kurtjasku 1626 a pod Tempu 1639 (s jejího vrcholu obsáhlý rozhled), k místu, kam přichází zelená z Usťčorny přes Stohy. Žlutá od tohoto rozcestí schází na kótu 1504. Pod ní opouští okresní hranice. Sejde do údolí potoka Plajského, po p. břehu k jeho ústí do Teresvy pod vrchem Podhorou 793 a do vsi Krásné na aut. trati Usťčorna — Neresnice.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  https://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com