Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

IV. odbočka z Jubilejní stezky.

Žlutá rozcestí na Jub. stezce mezi Plajem a Velikým vrchem pod kótou 1318 — průsmyk Skotarský, státní hranice, 19 km (na nové spec. mapě pojmenován Verecký průsmyk).

Žlutá odbočuje z Jub. stezky zpod kóty 1318 po sev. svazích Velikého vrchu V. Sedmkrát zlomí směr, než přijde na hřeben Rovného. Přechází hřebenem poloniny na Rjapedskou 1212.

S hřebene stálé rozhledy, zvláště na kotlinu vdoveckou, pohraniční hory; v Skotarském průsmyku viděti budovu fin. str. a chatu KČST. S této kóty jde ostřejším sestupem lesem a lesními mýtinami přetíná silnici Volovec — Volové v jejím nejvyšším místě v kótě 735, do něhož vystupuje a z něhož sestupuje ostrými serpentinami. Po silnici jezdí soukromý aut. Volové — Volovec. Žlutá mírně stoupá na kótu 779 a na vých. svahy Kyčerky 890. Její hřeben postupuje S přes kótu 831 a spadá Z k potoku Vepřovci a V k potoku Roztoce, po němž se táhne ves Roztoka. Mírně stoupáme na vých. svahy Poharci (Polaný) 894; přes její vrchol možno Z sestoupiti 40 min. na zastávku Skotarský. V těch místech odbočíme V a přes pastviska stoupáme pod Veliký Zámok 1012. Polonina na jeho temeni zůstane vpr. Přicházíme do malého lesíka, který přechází v porost po p. straně, vl. se náhle svažuje luční stráň k bukovému lesu, vyplňující rokli pod námi. Po půl hod. vycházíme opět na horskou louku pod trig. věž Vysokého Tina 1038, která zůstane vl. Porostem a mladým bukovým lesem, střídajícím se se smrkovým nilázím, přicházíme k druhé kótě Vysokého Tina 1012 na hranicích. Za 10 min. po hranicích podle hraničních kamenů sestoupíme do Skotarského průsmyku k tabulce:

Žlutá Skotarský průsmyk — Velkyj vrch 19 km, chata KČST. pod Plajem 22 km.

 kcst 030aa

Skotarský průsmyk.

 

Průsmyk Skotarský (na speciál, mapách Verecký) se pro hýbá na hranicích 797 m. Prochází jím silnice a trať tunelem, dlouhým 1756 m. Pod tunelem na naši straně stojí budova, zv. panceřák, se střílnami jako tvrz. Byla ochranou tunelu, nyní je v ní oddělení fin. stráže. Za tunelem na polské straně je stanička Beskyd, nyní zrušená. Skotarský průsmyk má výborné lyžařské terény i sněhové poměry. Má nejlepší podnebí v Karpatech, které předčí většinu cizích světoznámých klimatických míst. Po hranicích se vinou ruské zákopy, dosud dobře zachované. Stojí tam chata KČST., dokončená v r. 1936. Má restauraci, pokoje a společnou noclehárnu.

Z průsmyku Skotarského do průsmyku Vereckého (na spec. mapě není pojmenování) po hranicích je asi 20 km, 5 hod. Podle hraničních kamenů a zákopů po poloninských lukách na

Velké Javorníky 1122. Na jejich temeni jsou podzemní kryty, překážky a zákopy. Z průsmyku na V.Javorníky běží modrá polská a z Lawoczného červená. S tou pokračujeme po hranicích. Vrchol V.Javorníků přejdeme po již. svahu k háječku. Stále máme skvělý výhled na pohraniční horstva, na polské hřebeny, na Boržavu i na poloninu Rovnou. Přešli jsme vrch Beskyd 965 a jsme na Korně 880, značené kamenem 14. Její vrchol ční na naší straně.

Kdo by chtěl sejiti do Volovce, odbočí J vl. vozovkou a nad obcí Kanorou přijde na silnici v kótě 624 u hájovny Rómaška a po té za 40 min. do Volovce.

Po hranicích pokračujeme směrem skoro S při malých výškových rozdílech do

průsmyku Vereckého 841 (na spec. mapě není pojmenován). Je to malebné zákoutí s rozhledem po okolních horstvech. Na naší straně jé celní budka, na polské celnice a hostinec s noclehárnou PTT.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com