Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

В умовах реалізації євроінтеграційних процесів для Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької областей України, як і для інших областей країн Карпатського регіону, появились нові можливості для вирішення багатьох проблем територіальних громад. Підтвердженням цього стала 8 міжнародна виставка-ярмарок «Тур-євроцентр-Закарпаття-2008», що відбулась нещодавно в Закарпатській області.У ній взяли участь гості із семи країн, а також із багатьох областей України. Мета форуму була конкретна: продемонструвати можливості туристично-рекреаційного комплексу і його роль у вирішенні проблем зайнятості населення, обмінятися інформацією про розвиток цієї галузі у сусідніх країнах Карпатського регіону, розширити давні і зав’язати нові ділові стосунки. Закарпатцям було приємно здивувати гостей. Адже в області успішно діють 299 туристично-рекреаційних, санаторно-курортних і готельних закладів, які здатні одночасно розмістити понад 22 тисячі осіб. Зважмо, майже все це досягнуто за роки незалежності України. Цей напрям, як один із пріоритетних для Закарпаття, продовжує активно розвиватись. Тільки у першому півріччі 2008 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість обслужених туристів на Закарпатті збільшилась на 52%, а обсяг наданих послуг – на 55%. Зросли відрахування до бюджетів усіх рівнів. Значно зросла сума коштів, скерованих на розбудову, або реконструкцію матеріально-технічної бази. У першому півріччі створено близько сотні нових робочих місць, введено в експлуатацію 7 туристичних об’єктів, ще 39 будуються або реконструюються за усіма вимогами європейських стандартів. У рамках виставки-ярмарку «Турєвроцентр-Закарпаття-2008» відбулась міжнародна конференція «Вплив євроінтеграційних та транскордонних процесів на розвиток туристичної галузі в Карпатському регіоні». У прийнятих Рекомендаціях наголошено на винятково важливому значенні реалізації Програми щодо протипаводкового захисту територій регіону, забезпечення екологічної безпеки, створення належної інфраструктури. Адже тільки таким чином можлива зміна підприємств з екологічно шкідливими технологіями – новими сучасними підприємницькими структурами.

Країни Карпатського регіону завжди славились своїми народними умільцями: різьбярами, вишивальницями, майстрами прикладного мистецтва. Здебільшого вони проживають у віддалених гірських населених пунктах, і до всього представляють самобутнє народне мистецтво, якому не має аналогів у інших європейських державах.

Зацікавленість з їх боку творчістю і виробами майстрів народної творчості Карпат могла б суттєво сприяти розвитку діючих і відродженню забутих видів народного мистецтва, а заодно і вирішенню наболілої проблеми – зайнятості населення гірської глибинки. Адже і в Україні, і в Румунії, і в Словаччині трапляються так звані безперспективні села, мешканці, яких у пошуках заробітку покидають рідні оселі. Для Карпатського регіону, де родинні цінності завжди мали особливе значення – це досить тривожний сигнал.

Одна із важливих проблем територіальних громад Закарпаття полягає у запровадженні сучасних технологій переробної галузі, зокрема, екологічно чистих, сільськогосподарських продуктів, дикоростучих лікарських рослин, грибів тощо. Створені за сприяння інвесторів із країн Європи підприємства діють з вигодою для себе, і з користю для місцевого населення, створивши для нього належні умови праці та гідного заробітку, а також для розв’язання важливих соціально-культурних питань територіальної громади. Це дуже важливо, адже екологічні проблеми, перш за все, повинні вирішуватись у комплексі із людськими проблемами і запитами. Досвід і можливості країн Європи тут не лише бажані, але й потрібні.

Джерело: Кічковський М.М. Гамор Ф.Д. Кушнір Б.Г. Довідкове видання “Земля наближена до неба”. Ужгород : Карпати, 2008

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com