Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Яким тільки сон не буває: богатирським, камінним, свинцевим, золотим… Останнім часом набули популярності кольорові сни. Ми розкажемо про сон білий, рідкісну рослину, що зростає в середньоєвропейському високогір’ї, зокрема в Українських Карпатах.

Можна тільки здогадуватися, чому цілий рід рослин дістав на Україні таку дивну назву — сон. Сталося це завдяки сону широколистому, який на Поліссі та в Лісостепу має свою легенду. Один мисливець нібито спостеріг, як ведмідь, з’ївши цю рослину, заснув, після чого й сам себе приспав сон-травою. Український ботанік Григорій Смик переказує повір’я, за яким сон-трава, на ніч покладена під голову, спричиняє сни, в яких людина бачить майбутнє [1].

Ймовірніше, що свою назву рослина одержала завдяки тому, що квітки її в негоду закриваються — ніби сплять. Не виключено також, що в народній медицині сон широколистий використовували як снотворний засіб. У кожному разі рослина містить легку отруйну речовину протоанемонін, визначену як камфора сону, а також дубильні речовини й сапоніни.

Сон широколистий — справді сон кольоровий: рано навесні він цвіте ліловими або синьо-фіолетовими квітками.

Наукова назва роду походить від латинського слова pulsare, що означає штовхати. Річ у тім, що рослина від вітру хитається, ніби від поштовхів.

Все сказане вище цікавить нас насамперед тому, що хочемо сказати слово на захист сону білого — рідкісної декоративної рослини, яка росте в альпійському поясі Карпат, іноді заходить і в субальпійський. На території України більше ніде не зустрічається.

Сон білий (прострел белый) —

Pulsatilla alba Rchb.

Родина: жовтецеві — Ranunculaceae

Росте сон білий на Чорногорі, Свидовці, в Мармароських Альпах, Чивчинських горах, любить сонячні скелясті місця, кам’янисті схили, захищені від вітру. Це багаторічна трав’яниста рослина, 15— 30 см заввишки. Квітконосне стебло з покривалом із зелених пальчасто-багатороздільних зрослих при основі листків, одноквіткове. Листочки оцвітини білі, зовні опушені. Цвіте сон білий з квітня по червень. Восени ваблять око своєю різнотоновістю і пристеблові листки: то жовті, то оранжеві, то червоні, багряні, фіолетові.

Через свою принадність сон білий із категорії рідкісних рослин може перейти в категорію зникаючих. А ми цього допустити не сміємо.

У деяких ботанічних садах сон білий вводять в культуру — висаджують на кам’янистих гірках. Та в ботанічні сади всю природу не сховати.

І тому сон білий не навіє сну, коли мова йде про охорону рідної природи. Скоріше пробудить нашу тривогу.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с


[1] Смик Г. К. Посади калину. Розповіді про рослини.— К.: Реклама, 1978, с 126—127.

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com