Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Йдеться не про дерево, а про невеличкий кущ, але коли вникнути в його родову назву — рододендрон, то з’ясується, що виникла вона з двох грецьких слів: rhodon — троянда і dendron — дерево.

Якщо заглянути до Червоної книги, то вона називає аж вісім рододендронів, які потребують охорони. Здебільшого вони далекосхідні, є також кавказькі. А от рододендрон східно-карпатський, відомий ще під назвою рододендрона Кочі,— ендемік з карпато-балканським ареалом. Росте в субальпійському поясі Східних і Південних Карпат, у Румунії.

В Українській РСР взагалі зустрічаються тільки рододендрон жовтий і рододендрон східно-карпатський. Обидва належать до рідкісних. Рододендрон жовтий росте в сирих дубово-соснових лісах на Ровенщині й Житомирщині. Набув слави високоотруйної (бджоли гинуть від його нектару) і водночас лікувальної рослини. В народній медицині використовується проти ревматизму, корости та ще деяких захворювань.

Рододендрон східнокарпатський подібної слави не зажив: на лікарські потреби не використовується. Його зарості частково знищуються під час спалювання полонин, після чого не відновлюються. Масово обламують квітучі гілки цієї рослини туристи. Вздовж туристських стежок часто можна натрапити на зів’ялі букети вчорашнього квітучого дива, якого в гірській природі стає менше й менше.

Рододендрон східнокарпатський (рододендрон восточнокарпатский) —

Rhododendron Kotschyi Simk.

Родина: вересові — Ericaceae

В Українських Карпатах рододендрон східнокарпатський поширений на гірських хребтах Чорногори й Гуцульських Альп. Зникає або майже зник зі Свидовецького хребта — невеличкі його зарості були на полонині Штеришори.

Суцільні килими пурпурового цвітіння утворює рододендрон східнокарпатський у червні — полонини, .на яких він росте, набувають святкового вигляду. В народі його називають ще альпійською трояндою, червоною рутою. І хто знає, чи не цю саме руту шукає вечорами герой відомої пісні Володимира Івасюка?

Проте рододендрон східнокарпатський не тільки окраса наших полонин. Він виконує також важливу захисну функцію: зростаючи на кам’янистих схилах, закріплює їх. Виконує захисну роль — а самому захиститися в природі важко. Кожен кущ дає десятки тисяч насінин, але прорости їм на кам’янистих схилах не просто. Та й ті, що проростають, нестійкі до суворих умов високогір’я.

Попри те, що частково ареал цієї високогірної рослини підлягає охороні в Карпатському заповіднику, в інших місцях теж слід організувати його охорону, вводити цей і деякі інші види рододендронів, що перебувають під загрозою зникнення, у культуру.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com