Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Арніка. Загадково звучить ця назва, як красиве жіноче ім’я. Походить воно від грецького слова arnos, що в перекладі на українську мову означає баранчик. Назва рослини, очевидно, таїть у собі натяк на те, що деякі види арніки найчастіше ростуть на гірських пасовиськах, де випасаються вівці. До таких рослин належить арніка гірська, поширена в горах Середньої і Південної Європи. В нашій країні зрідка зустрічається в Білорусії, Прибалтиці, на Поділлі і порівняно часто в Карпатах, де зростає невеликими групами серед зріджених заростей криволісся, подекуди на галявинах гірських лісів на висоті від 500 до 2000 м над рівнем моря.

В народі рослина дуже популярна, про це свідчать її численні назви: арник, арника, арнік, баранка, живикість, зілля баране, нечуй-вітер, скусівник, трава бараня, чарник, шалата дика, ярник, а ще тютюнова квітка — із-за прикореневих листків, дещо схожих на молоді листки тютюну.

Арніка гірська (арника горная) —

Arnica montana L.

Родина: айстрові — Asteraceae

Багаторічна трав’яниста залозисто-пухната рослина. В пору цвітіння (червень — липень) соковито-зелене трав’янисте руно ніби прикрашується золотистими суцвіттями, що розміщені поодиноко на верхівці стебла. Проте в роки з несприятливими погодними умовами арніка гірська може й зовсім не зацвісти.

На земній кулі рід арніка нараховує понад 30 видів. В СРСР відомо вісім видів, з яких на Україні зростає тільки арніка гірська. Охороняється частково в Карпатському заповіднику. На Поділлі потребує цілковитої охорони, поки вона там остаточно не зникла, тим більше, що спроби ввести її в культуру поки що не дали бажаних результатів, а потреба в арніці як лікарській сировині зростає. Вихід один: проводити заготівлю сировини з обов’язковим повним відтворенням її запасів.

Колись арніку гірську використовували як ефективний засіб при захворюванні дихальних і травних шляхів. Проте самолікування з допомогою арніки недопустиме: у великих дозах вона викликає отруєння. Арніка досі цікавить медицину як кровоспинний, жовчогінний, заспокійливий, протизапальний засіб, її використовують для швидшого загоювання ран, широко застосовують у гінекологічній та акушерській практиці. Має арніка й іншу практичну цінність — як медонос: мед із неї славиться цілющими властивостями.

Доречно підкреслити, що майже половина відомих нам ліків — рослинного походження. Заготівля сировини для їх виготовлення найближчим часом, очевидно, буде збільшуватися, тому в цій справі не може бути ні найменшої стихійності.

Використання — без цього не обійтися. Але й відновлення запасів — наш людський обов’язок перед завтрашнім днем.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com