Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Ніде, крім Карпат, не зустрінеться вам модрина польська — теж із родини соснових. В нашій країні на сьогодні вона збереглася на площі не більше 10 га, а саме: в урочищі Манява в Горганах на Івано-Франківщині, в урочищі Кедрин поблизу села Лопухова на Закарпатті та на Німчицькому перевалі в районі Вижниці на Буковині.

Загалом модрини довговічні. Трапляються дерева віком 500 і навіть до 900 років. Щодо модрини польської, то вік її скромніший, але до 150 років і вона здатна дожити.

Як і всі модрини, цей вид відрізняється від більшості соснових тим, що листя на зиму скидає.

У нашій країні зростає кілька рідкісних видів модрини, зокрема, далекосхідних: модрина ольгінська, модрина Любарського, модрина приморська. В одному ряду з ними стоїть модрина польська. Не тільки в нас, а й у Польщі, Чехословаччині, Румунії, де вона трапляється, запаси її дуже й дуже незначні.

Модрина польська (лиственница польская) —

Larix polonica Racib.

Родина: соснові — Pinaceae

На Україні це єдиний вид модрини, що росте дико, невеликими групами або поодинці на малопотужних ґрунтах під темнохвойними лісами. Дерево до 35 м заввишки. Від модрини європейської, що культивується на Україні, відрізняється дрібними, майже непомітними покривними лусками на зрілій шишці. В останньої ці луски овальні з довгим вістрям, що виступає в нижній частині над лусками насінними. Цвіте модрина польська навесні, у квітні — травні. Чоловічі шишки яйцеподібні або кулясті, жіночі — із круглястих зеленуватих лусок. Шишки дозрівають під кінець осені, але на дереві можуть триматися по кілька років. На довгих пагонах листки розміщені по спіралі, на коротких — зібрані у пучки по кілька десятків.

Деревина тверда, стійка проти гниття і тому високо ціниться як будівельний матеріал. Крім того, це хороший смолонос. Колись із неї добували так званий венеціанський терпентин. Нині й мови не може бути про використання модрини польської на будівельні чи інші цілі, настільки ця ендемічна в Карпатах рослина стала рідкісною. Для збереження і відновлення виду в Карпатах уже створено заказники.

Модрина польська піддається культивуванню: її розводять у ботанічних садах Харківського університету та Академії наук Білоруської РСР. Слід вводити її в культуру ширше і ні під яким приводом не допускати вирубування там, де вона ще збереглася.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com