Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

3409. Autobus ČSD. Volové—Volovec 42 km.

 

Stanoviště ve Volovém u hotelu Šafářova. Po stát. silnici

km 6 do Sojmů, kde odbočí na zemskou silnici podle řičky Repinky.

km 8.5 Repinné, hostinec č. 63, jednotřidky čs. a rus. s 5 pobočkami, 3 minerální prameny, dřev. kostel lemkovského typu sv. Dimitrije mučedníka s galerií v podstřeši nad vchodem, nad ní ze střechy vyrůstá čtyřhranná věž s got. osmibokým jehlanem.

Km 17.5 Kelečín, čet. stan., notariát, rus. 1tř. škola s 2 pobočkami, dřevěný kostel z r. 1798, staveni s vysokými střechami: J od vesnice v lese 3 minerální prameny. Vyskytují se marmarošské diamanty. V obci se narodil 1874 Augustin Vološin, vůdce národní ukrajinské strany, ředitel užhorodského učitelského ústavu, politik, po převratu poslanec Nár. shromáždění, organisátor družstevnictví a peněžnictví na P.Rusi, zakladatel spolku “Prosvity”, střediska ukrajinského směru. Pochází ze starého rodu řeckok. farářů. Studoval gymnasium a seminář v Užhorodě, působil tam jako kněz a profesor. Psal dávno před válkou povídky i dramata (pod pseudonymem Andrij Verchovinskij napsal veselohru “Marusja Verchovinská”). Vydává čítanky, učebnice, bible, slabikáře.

Km 20.5 Izky, turistický hotel u Davidovičů, str. 32. Odbočuje vicinální silnice do Nižního Studeného, notariát, čet. stanice. rus. 2tř. škola se 4 pobočkami, dřev. kostel, 3 min. prameny. Výše na potoce Studeném leží Vysni Studený, rus. 2tř. škola se 3 pobočkami, železitá kyselka, dřevěný kostel byl šindelem stylově kryt, nyní plechová střecha ruší vzhled kostela.

Km 24.7 Filipec, řeckok. far. dřevěný kostel P. Marie lemkovského typu z r. 1780, nízká bar. věž s lucernou, rus, 2tř. škola, čet. stan.

Km 27.8 Podobovce, hostinec č. 45, rus. 1tř. škola, dřevěný lemkovský fil. kostelík řeckok. z r. 1785 s barokovou věží a se zvonici opodál. — V nejvyšším bodě silnice v kótě 735 u hájovny přetínáme žlutou značku, jdoucí z Jub. karp. stezky pod Plajem na polonině Boržavě k hranicím. Silnice schází přes osadu Veretečov do

km 37 Hukliveho, tam jde zelená z Volovce k chatě KČST. pod Plajem (str. 30).

V km 38.4 Talamáši vyúsťuje na stát. silnici. Km 42.5 Volovec a končí v km 42.8 na nádraží (str. 30).

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  https://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com