Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

XX. odbočka z Jubilejní stezky.

 Zelená Bohdan ves — klausura Lolin (Bohdan) 15 km, klausura Lolin (Bohdan) — polonina Rohněska 3 h., odtud výstup na Šešul a Pietroš.

V Bohdanu u kam. kostela nad ústím potoka Bohdanu do Tisy začínají zelené značky. Jdou po pr. břehu potoka. Cesta stoupá k hájovně a k ústí potoka Nimečného. Od kóty 664 za necelou hod. jsme v ústi potoka Šešulu, přitékajícího s poloniny Šešulu. Nad ústím 2 min. je minerální pramen. Zakrátkc ústi zl. Lolin zvor. Odtud půl hod. je soutok dvou potoků, skoro stejně mocných, Rohněského a Bohdanu. V těch místech se značky oddělí od potoka Bohdanu, podle něhož pokračuje vpr. vozovka 1/4 h. ke klausuře Lolinu (Bohdanu), rozlévající se v údolí, sevřeném zalesněnými stráněmi, ve výši 833.

Zelená se přidrží na kus potoka Rohněského a vystupuje od jeho toku serpentinami na

poloninu Rohněsku, k velké státní mlékárně, shluku několika staveni a stáji. Je tam umístěna noclehárna KČST., bude však zrušena pro malou návštěvu, ale i potom se tam dostane nouzový nocleh. Na stavení noclehárny vidíme modrou značku. Na polonině několik jezirek, zbytků z doby ledové. Značky vystoupí táhlými serpentinami na okraj poloniny Harmaněsky. Do těch míst se vytočila k zelené druhou serpentinou modrá ze sedla pod Pietrošem a společně jdou

pod Šešul, na jehož vrchol je snadný výstup. S jeho temene 1728 otvírá se překrásný rozhled po Poloninských Karpatech. Značky jdou po dlouhé, ostré serpentině, kterou si můžeme nadejít přes hřeben a zkrátit si tak cestu o půl hod. do sedla a pod Sešulem k pomníku škpt. C. Hrdličky, který zahynul lavinou na Čertově stěně. Půl hod. pokračujeme po cestě s úchvatnými výhledy ke kolibě a za další 1/2 hod.

k Měrkově chatě. Pod ní kaplička a mlékárna, kde zelená odbočuje od modré vpr. po vozovce četnými serpentinami nad žlebem Šuměského zvoru. Přijde k potoku Kevelovu a podle něho k jeho ústí do Tisy na státní silnici, vedoucí J do Kvasů, S do Jasině. Od vstupu zelené na silnici je 250 kroků k ústí potoka Gropince, odkud stoupá žlutá pod horu Bližnici.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com