Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Через Ужоцький перевал проходить залізниця з більш як віковою історією. Ця частина стратегічної траси до Галичини була збудована з Великого Березного Угорськими королівськими державними дорогами в 1905 році. Сім з половиною кілометрів прямої відстані між Волосянкою та Ужоцькими перевалом залізниця долала за 19 кілометрів довгої серпантинової дороги зі значними підйомами, численними тунелями, віадуками, терасами. За свою красу, розмаїтість околиць та відважність будівництва ця ділянка була названа «Підкарпаторуським Семмерінгом».

Залізниця, яка проходила Ужоцьким перевалом, мала стратегічне значення, тому на її будівництво було виділено значні кошти. З Волосянки до перевалу Ужок необхідно було подолати висоту різницею 362 метри, тому дорогу повели серпантинами по гірських схилах, зарослих лісом, перетинаючи глибокі долини довгими мостами та скорочуючи відстань сімома тунелями, загальною довжиною 2271 метр. У найважчих частинах траси ставили високі підпірні стінки, глибоко врізались в гірські схили, будували високі мости, щоб досягти майже 900 метрової висоти перевалу.

Під час І світової війни залізниця сильно постраждала, оскільки за володіння Ужоцьким перевалом велись запеклі бої. Від 24 листопада 1914 року по 26 січня 1915 року перевал утримували російські війська, які на початку 1915 року проникли аж до села Забрідь. Під час відступу австро-угорська армія знищила невеликий міст в Щербині – зірвали середню і дві крайні його частини. Від 26 січня 1915 року перевал утримували австро-угорські війська і там знову велись бої, а 8 травня 1915 року росіяни залишили карпатські позиції. Враховуючи велике значення цього напрямку залізниці, було збудовано об’їзну дорогу через долину з невеликим мостом.

Джерело: Ужанський національний парк

Адреса: 89000 Україна, Закарпатська область, смт. В.Березний, вул. Незалежності, 7,

Тел./факс: (03135) 2-10-37

e-mail: uzhanskij@gmail.com, web: www.unpp.com.ua

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com