Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Пізньої осені випадає перший сніг . Він майже завжди приходить несподівано. Прокинешся вранці – все кругом біле-білісеньке. Земля немов вбралася в сліпучо-білу святкову сукню . Перший сніг творить чудеса. Як він змінює все кругом! Побачиш річку в цей час та й зупинишся в подиві. Свинцево-синя вода незвично темніє серед цукрово-білих снігових берегів. А яким гарним стає листяний ліс! Він немов вбирається в витончене біле мереживо. Кожна гілочка вкрита снігом. Доторкнешся до неї – так й посиплються на тебе снігові пластівці.

На прогалинах, у хвойному лісі юні ялинки так засипані першим снігом, що й не впізнати. Деревце стає схожим на химерну снігову бабу. Гілок не видно, іноді просто одна суцільна снігова грудка. Ялини, котрі більші, сніг не може так закутати . Він тільки осідає шапками на гілках . Тяжчають, никнуть гілки, й стоїть дерево, як птах з опущеними крилами, На гладкій сніговій поверхні з’явилися перші візерунки. Якщо вмієш читати ці “записи”, дізнаєшся багато звіриних та пташиних таємниць. Перший сніг – ще не зима . Такий сніг зазвичай довго не тримається .

Скільки з’являється в природі всіляких барв та відтінків, коли зійде сніг. Коричнювата мокра рілля, блакитні калюжки весняної води, світла жовтизна сухої трави, плями зелені, що перезимувала на лузі. Помітнішою стає забарвлення гілок у дерев та чагарників, Ось стоять кущі верби з жовто-помаранчевими тонкими прутиками . Здалеку вони здаються великими жовтуватими кулями. А ось яскраві молоді липи, у них гілочки – оранжево-коричневі. Оригінальний колір мають гайки сірої вільхи, вони немов оповиті бузковим серпанком. Особливо добре це помітно, коли вільхові зарості краєм обрамляє темний похмурий ялинник. Бузковий відтінок вільсі надають її трохи фіолетові великі бруньки. Гарний ранньою весною й осичняк, мимоволі милуєшся гладкими зеленими стовбурами. Хвойний ліс не блищить яскравими фарбами. Немає у хвойних дерев ранньою весною соковитого чистого кольору. Своєрідна принадність раннього весняного пейзажу. Особливі м’які тони, яких не побачиш влітку . Все нібито намальоване ніжними акварельними фарбами. Але пройде небагато часу, зашумить на деревах листя, та й знову ми побачимо яскраву свіжу зелень, а луки зарясніють квітами.

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com