Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

D − ГРУДИ

39(2). Ґрунти сірі лісові потужністю 1.2-2.0 м або буроземні 0,8-1.0 м. Зустрічаються на похилих і випуклих формах схилів крутістю 15-35 град. Поширені переважно на південних чи західних експозиціях, повсюдно до висоти 900-1050 м н.р.м.

Деревостани сформовані дубом звичайним або скельним, буком лісовим. ялицею білою переважно І (Іа) бонітету. У домішці − граб, смерека, клен-явір, клен гостролистий, клей польовий, в’яз, черешня, липа, береза, ясен. У підліску − ліщина, горобина, бузина червона, бруслина бородавчаста і європейська, свидина, вовчі ягоди звичайні, глід одноматочковий, бузина чорна, шипшина га інші. Із надґрунтового покриття найбільш характерними є дикий салат вонючий, маренка запашна, осока волосиста, яглиця, копитняк європейський, зубниця залозиста, розхідник звичайний, переліска благородна, міцеліс стішиш, чина весняна, лунарія оживаюча, перлівка поникла, переліска багаторічна, підлісник європейський, живокіст серцевидний, вероніка дібровна, медунка темна, купина багатоквіткова, зеленчук, плющ, щитник чоловічий, щитник шартрський, щитник Ліннея. Крім них відмічені: шавлія залозиста, молочай мигдалевидний, барвінок малий, жовтозілля Фукса, підмаренник Шультеса, анемона дібровна, пренант пурпуровий. Квасениця звичайна, розрив-трава звичайна, безщитник жіночий, хвощ лісовий, таволга в’язолиста, жовтець повзучий, кремена біла і мохи відсутні.

ТИП ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ – D2 − СВІЖИЙ ГРУД _______ (40).

40(39). У деревостані панує дуб скельний І-ІІ бонітету. У другому ярусі переважає граб. У домішці зустрічаються: черешня, клени гостролистий і польовий, берека, груша, липа, ясен, в молодниках − береза, осика. Поширений на Закарпатті і рідко в Придністров’ї на висотах 150-300 м н.р.м.

Тип лісу − свіжа нагірна грабова діброва (D2-гДск).

_______У корінному деревостані переважає дуб скельний з домішкою в першому ярусі бука лісового. У другому ярусі часто граб, клен гостролистий і польовий, берека. черешня, груша, липа, інколи в’яз, береза. Поширений в Закарпатті на висотах 150-400 м н.р.м. і рідко в Придністров’ї.

Тип лісу − свіжа нагірна букова діброва (D2-бкДск).

_______Ознаки інші _______ (41).

41(40). Корінний деревостан формує луб звичайний І-Іа бонітету. У домішці граб, ясен, клени, липа дрібнолиста, черешня, берека. ільмові, осики, береза. Поширений на Буковині. Закарпатті і Прикарпатті на висотах 150-350 м н.р.м.

Тип лісу − свіжа грабова діброва (D2-гД).

_______ У корінній асоціації панує дуб звичайний; у першому ярусі є також бук. Бонітет І-Іа. У домішці: граб, клей гостролистий і польовий, липа, в’яз, черешня, берека, ясен. Зустрічається повсюдно в межах висот 150-350 м н.р.м.

Тип лісу ‒ свіжа букова діброва (D2-бкД).

_______ Ознаки інші _______ (42).

42(41). Корінну асоціацію формує бук лісовий з домішкою в першому ярусі дуба звичайного, ясена, клена-явора, а в другому ярусі переважає граб. Зустрічаються липа, черешня. Поширений повсюдно в межах висот до 500 м н.р.м.

Тип лісу ‒ свіжа грабова бучина (D2-гБк).

_______ У корінному деревостані чистий бук І бонітету з одиничною домішкою явора, в’яза. Поширений на південних випуклих схилах у нижньому поясі гірської зони на висотах 400-800 м н.р.м.

Тип лісу − свіжа чиста бучина (D2-Бк).

_______ У корінній асоціації переважає бук з домішкою ялиці білої, можуть зустрічатися клен-явір, ясен, в’яз гірський, одинично смерека.

Деревостан І-ІІ бонітету. Зустрічається повсюдно на висотах 650-900 (1000 м н.р.м.)

Тип лісу − свіжа ялицева бучина (D2-яцБк).

_______ Ознаки інші _______ (43)

43(39). Ґрунти сірі лісові або лісові буроземи потужністю 1,0-1,4 м рідше дерново-середньопідзолисті оглеєні. Зустрічається часто і на всіх експозиціях, за винятком випуклих форм південних схилів. Формується на схилах крутістю до 20-30 град. Корінні деревостани формують: дуб звичайний (іноді скельний), смерека, ялиця і бук. У домішці: клен-явір клен гостролистий, граб, липа дрібнолиста, в’яз гірський, ясен, берека осика, інколи − тис ягідний. У підліску виростають: ліщина, бузина червона, горобина, свидина, бруслина бородавчаста і європейська, калина, верба козяча, спірея в’язолиста, жимолость чорна, вовчі ягоди звичайні т інші. Живий трав’яний покрив багатий і різноманітний: безщитник жіночий, квасениця, щитник Ліннея, воронець колосистий, анемона дібров на, маренка запашна, зубниця залозиста і бульбиста, розрив-трава жовта, зніт гірський, молочай мигдалевидний, герань Роберта, лунарія оживаюча, переліска багаторічна, просянка розлога, вороняче око, багаторядник пилуватий, шавлія залозиста, сольданелла гірська, чистець лісовий, листяні мохи, кропива дводомна, пухирник ломкий, зеленчук жовтий підлісник європейський, міцеліс стінний, пренант пурпуровий, підмаренник посередній, живокіст серцевидний, купена кільчаста, лілія лісова таволжник звичайний, жовтець повзучий, хвощ лісовий, кремена біла сугайник австрійський та інші.

ТИП ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ – D3 − ВОЛОГИЙ ГРУД (44)

_______ Ознаки інші _______ (48)

44(43). У корінному деревостані домінує дуб звичайний І-Іа бонітет) У другому ярусі переважає граб з домішкою клена гостролистого, клен польового, липи дрібнолистої, черешні, ясена, в’яза гірського, берези сосни. Поширений повсюдно на висотах до 400 м н.р.м.

Тип лісу ‒ волога грабова діброва (D3-гД).

_______ Корінні асоціації сформовані з дуба звичайного з домішкою (10-20%) бука лісового. Бонітет І-Іа. Граб займає другий ярус. До дуб звичайного може домішуватись дуб скельний, одинично ясен, клени, береза, липа, в’яз. Зустрічається повсюдно до висоти 300-400 м н.р.м.

Тип лісу – волога букова діброва (D3-бкД).

_______ У деревостані панує дуб звичайний з домішкою ялиці, граба

явора, клена гостролистого Бонітет І. У підрості переважає ялиця. Поширенні на Буковині, Прикарпатті і Закарпатті в межах 250-400 м н.р.м.

Тип лісу − волога ялицева діброва (D3-яцД).

_______ Ознаки інші _______ (45)

45(44). У деревостані панує бук І бонітету, з незначною домішкою граба, клена-явора і клена гостролистого. Відмічена також одинична домішка ясена, в’яза, черешні, дуба звичайного, клена польового. Поширений повсюдно до висоти 600 м н.р.м.

Тип лісу – волога грабова бучина (D3-гБк).

_______ Корінний деревостан із бука І-Іа бонітету. У домішці можуть бути, клен-явір, в’яз гірський, рідко ясен, клен гостролистий, липа, черешня. Зустрічається на Буковині і в Закарпатті на висотах 450-1000 м н.р.м.

Тип лісу ‒ волога чиста бучина (D3-Бк).

_______ У складі деревостану панує бук І бонітету за участю ялиці, дуба звичайного і граба. Зрідка у домішці – клен-явір, в’яз, ясен. Поширений повсюдно в межах висот 300-500 м н.р.м.

Тип лісу ‒ волога грабово-ялицева бучина (D3-г-яцБк).

_______ Корінні деревостани сформовані буком з участю в складі деревостану тиса, граба, ялиці, клена-явора, в’яза. Зустрічається на Прикарпатті на висоті 300-400 м н.р.м (Коломийський ДЛГ).

Тип лісу ‒ волога тисова бучина (D3-тсБк).

_______ У деревостані головна порода – бук І(ІІ) бонітету. У домішці постійні ялиця і смерека. Зустрічається береза, клен-явір, горобина, в’яз гірський, ясен . Поширений на висотах 700-1150 м н.р.м.

Тип лісу ‒ волога смереково-ялицева бучина (D3-см-яцБк).

_______ У деревостані панує бук з домішкою ялиці І бонітету. Смерека, як правило, відсутня. Поширений у Бескидах, на Буковині і в Закарпатті, на висотах 600-900 м н.р.м.

Тип лісу − волога ялицева бучина (D3-яцБк).

_______ Ознаки інші _______ (46)

46(45). У корінних асоціаціях переважає ялиця І-Іа бонітету при постійній домішці дуба звичайного, бука і граба. Зустрічається смерека ( в підрості), клен гостролистий і клен-явір, в’яз, береза. Поширений у передгір’ї Карпат (Горгани, Чорногора, Буковина) на висотах 350-500 м н.р.м.

Тип лісу − волога грабово-букова яличина (D3-г-бкЯц).

_______ У корінних деревостанах переважає ялиця з домішкою бука (І-Іа бонітету). Дуб і граб у домішці відсутні. Поширений на висотах 600- 900 м н.р.м.

Тип лісу − волога букова яличина (D3-бкЯц).

_______ Корінний деревостан із ялиці, бука і смереки з домішкою явора, в’яза гірського. Бонітет І-Іа. Зустрічається повсюдно на висотах 600-1000 м н.р.м.

Тип лісу − волога смереково-букова яличина (D3-см-бкЯц).

Фрагментами зустрічаються свіжуваті підтипи.

_______ Ознаки інші _______ (47).

47(46). У деревостані переважає смерека І-Іа бонітету з обов’язковою домішкою бука і ялиці. Зустрічаються також клен-явір, рідко клен гостролистий, ясен, в’яз гірський. Поширений на всій території Карпат у межах висот 750-1100 (1200) м н.р.м

Тип лісу – волога буково-ялицева смеречина (D3-бк-яцСм).

48(43). Місцезнаходження рівні, заплавні ділянки рік, ввігнуті низовини, межиріччя з близьким заляганням ґрунтових вод. Зустрічається на всій території Карпат до висоти 1000 м н.р.м. Корінні деревостани формують: дуб звичайний, смерека, ялиця, бук. У домішці часто зустрічаються: ясен звичайний (болотний), клен-явір, в’яз гірський, граб, береза, осика, вільха чорна і сіра. У підліску постійні: крушина ламка, спірея верболиста, вовчі ягоди звичайні. У живому трав’яному покритті зустрічаються: аконіт молдавський, китник зайцехвостий, дягель лікарський, безщитник жіночий, калюжниця болотна, жовтяниця черговолиста, цірцея альпійська, скерда болотна, хвощ великий, лабазник в’язолистий, розрив-трава жовта, смовдь болотна, жовтець кашубський, паслін солодко-гіркий, чистець лісовий, зірочник дібровний, крем’яник гарний, кропива дводомна, валеріана лікарська, підбіл звичайний, незабудка болотна, череда трироздільна. Крім того, зустрічаються: яглиця, таволжник звичайний, гравілат річковий, страусове перо, щитник чоловічий і болотний

ТИП ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ – D4 ‒ СИРИЙ ГРУД _______ (49).

49(48). У корінному деревостані переважає дуб звичайний з домішкою ясена звичайного (болотного) і вільхи чорної. Бонітет І-ІІ. Поширений на Прикарпатті, Буковині і Закарпатті в межах висот 150-350 м н.р.м.

Тип лісу ‒ сира діброва (D4-Д) в комплексі з сугрудуватими підтипами.

_______ Ознаки інші _______ (50)

50(49). Корінні асоціації формує бук лісовий і домішкою клена-явора, ясена, ільма. граба, осики, інколи смереки і ялиці. Бонітет І-ІІ. Зустрічається рідко в поясі букових лісів Прикарпаття, Закарпаття і Буковини, займає понижені вирівняні ділянки, де стік незначний. Висоти − від 500 до 900 м н.р.м.

Тип лісу − сира бучина (D4-Бк).

_______ Ознаки інші _______ (51).

51(50). У деревостані переважає вільха чорна І бонітету. У домішці можуть зустрічатися: клен-явір, в’яз гірський, липа дрібнолиста, ясен, осика. Поширений повсюдно невеликими ділянками до 500 м н.р.м.

Тип лісу − сира чорновільшина (D4-Вх.ч).

Наступна стаття

Джерело: Герушинський З.Ю. Типологія лісів Українських Карпат: Навчальний посібник – Львів: видавництво “Піраміда”, 1996. – 208с.

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com