Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

4  ВИЗНАЧЕННЯ ІСТОТНИХ ТИСКІВ (ГОЛОВНИХ ВОДНО-ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ)

4.1 Поверхневі води

4.1.4 Гідроморфологічні зміни

4.1.4.1 Порушення вільної течії річок

Греблі, рампи, загати та інші споруди, що перетинають русло від одного берега до іншого порушують вільну течію річки та обмежують міграцію риби та інших живих організмів. При цьому критерієм віднесення споруди до такої, що порушує течію та міграцію, є висота споруди більше 0,3 м для річок де переважать риби родини коропових та 0,8 м – де домінують види риби родини лососевих.

На річках басейну Тиси є лише дві споруди, що порушують вільну течію та міграцію живих організмів, а саме:

1. Гребля Теребля–Ріцької гідроелектростанції на р. Теребля в районі села Вільшани Хустського району. Споруда була зведена у 50-ті роки минулого століття і не включає в себе рибохід. Висота греблі не дозволяє рибі мігрувати вздовж усієї річки навіть теоретично.

2. Гребля на р. Уж біля села Кам’яниця Ужгородського району, яка була споруджена для створення підпору води у головній частині дериваційного каналу для потреб питного водоспоживання м. Ужгород та експлуатації дериваційних ГЕС (Оноківської та Ужгородської). Висота греблі приблизно 2 м, але у тілі греблі споруджено рибохід. Хоча наразі він є зруйнованим, можна вважати, що риба може ним проходити. Крім цього під час паводків, яких буває декілька на рік, вода виходить на лівобережну заплаву і риба в цей час може «обійти» греблю.

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com