Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

3. РЕЄСТР ОБ’ЄКТІВ, ЩО ОХОРОНЯЮТЬСЯ

3.2 Перелік водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарські сайти)

Україна є стороною «Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів» (Рамсарська конвенція). Під водно-болотними угіддями розуміють «райони маршів, боліт, драговин, торфовищ чи водойм – природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих чи проточних, прісних, солонуватих або солоних». Виключне екологічне значення водно-болотні угіддя мають як місця перебування для 2/3 усіх видів рослин і тварин, як ділянки продукування біомаси та кисню, як природні резервуари та фільтри очищення води.

Охорона водно-болотних угідь в Україні забезпечується законодавчими актами, як охорона інших складових природних ресурсів – земель, вод, лісів, природно-заповідного фонду. Проте ніде водно-болотні угіддя не виділяються як спеціальні природоохоронні території.           Закон України “Про участь України в Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів ” передбачає виконання даної Конвенції, проте не забезпечує для цього відповідного механізму для її реалізації.

Для виходу з даної ситуації найбільш правильним було б розробити і прийняти Закон України “Про природні території, що особливо охороняються ”, на базі Закону України “Про природно-заповідний фонд України” і в даному Законі визначити (виділити) всі природоохоронні території діючої класифікації, які визначені ресурсними законами (Водним, Земельним, Лісовим кодексами, Законом України «Про природно-заповідний фонд України» та ін.). Так, наприклад, полезахисні чи водозахисні лісосмуги, які мають виключно природоохоронне значення, відносяться до земель лісового фонду, а мали б – до земель природоохоронного призначення. Це стосується і водно-болотних угідь міжнародного, загальнодержавного і місцевого значення.

На кінець 2011 р. в Україні список водно–болотних угідь міжнародного значення включав 46 угідь (сайтів), 5 з яких розташовано в басейні Тиси (Закарпатська область) (табл. 3.2).

Таблиця 3.2 Перелік водно-болотних угіль міжнародного значення у басейні Тиси

Назва водно-болотного угіддя Площа, га Річковий басейн/-и
1 Атак-Боржавське 238,4 Боржава
2 Чорне багно 15,0 Іршавка/Боржава
3 Долина нарцисів 256,0 Хустець/Тиса
4 Печера «Дружба» 0,13 Мала Уголька/Теребля
5 Урочище «Озірний-Бребенескул» 1656,91 Бребенескул/Біла Тиса

На 2012 р. заплановано створення нових Рамсарських сайтів в українській частині басейну Тиси, зокрема, на водосховищі Форнош та верхів’ях р. Уж в межах Ужанського національного природного парку.

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: , ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com