Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Володимир Чепа, директор центру, Заслужений вчитель України, к. пед. н.

Вічне бажання пізнавати навколишній світ кличе дітей у мандри. Тому основним напрямом Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді (далі Центр) є максимально розширити сфери свого впливу на підростаюче покоління. Дитячий туризм на Закарпатті започаткував свою діяльність у 1951 р. Наш Центр − наймолодший серед закладів такого типу в Україні. Йому в 2011 р. виповниться 60 років. Сьогодні – це ошатна двоповерхова будівля з сучасно обладнаними кабінетами, у яких працюють 55 гуртків за 14 профілями і навчається 750 дітей. Навчально-виховний процес здійснюють 23 педагоги. За цей час відкрито туристичний центр в м. Мукачеві, станції юних туристів у Іршавському та Хустському районах. Зараз при них та Будинках і Палацах дитячої творчості працює понад 350 різнопрофільних туристичних гуртків, якими охоплено понад п’ять тисяч дітей.

Традиційними стали змагання різного рівня. У чемпіонатах України, міжнародних змаганнях із спортивного орієнтування, гірськолижного спорту, пішохідного, водного та велотуризму вихованці Центру є активними учасниками. Починаючи з 1991 р. Центром проводяться змагання із спортивного орієнтування “Лемковина”, які за рейтингом у 1995 р. визнано кращими змаганнями в Україні. У рамках цих змагань близько 40 чоловік стали кандидатами у майстри спорту та 30 – одержали звання майстер спорту України.

У 1988 р. вихованці Центру у складі збірної України на змаганнях у Таджикистані вибороли 58 медалей різного ґатунку, а команда посіла перше місце. На Кубку Європи серед юніорів у 1994 р. в Швейцарії четверо вихованців Центру в складі збірної України вибороли 4-те місце, а Мухідінов В’ячеслав завоював бронзову медаль. У 2000 р. на зимовій олімпіаді в Швейцарії вихованці завоювали 2 бронзові медалі. На чемпіонаті світу серед юніорів у Польщі із 30 команд команда України посіла 13 місце, а на Кубку Європи у Словаччині в 1995 р. – стала четвертою, а в естафеті – третьою. Туристичні команди зі спортивного орієнтування посіли перші місця у Ізраїлі та Португалії. На зимових олімпійських іграх у 2010 р. у Ванкувері (Канада) вихованка Центру Анна-Марія Чундак виборола 16 місце з гірськолижного спуску (сноубординг).

За останні три роки команди Центру ставали чемпіонами та призерами України з техніки лижного та пішохідного туризму, а також вело-орієнтування.

Щорічними стали обласні змагання з туризму та спортивного орієнтування серед школярів, студентів та вчителів: “Відкриття туристичного сезону”, “Осінні старти”, “Срібний намет”, “Закарпатська весна”, “ЄвроКарпати”, змагання у закритих приміщеннях, туристичні зльоти серед вихованців інтернатних закладів області, змагання працівників освіти зі спортивного орієнтування та ступеневі і категорійні походи. Стали традиційними масові сходження гуртківців, присвячені визначним датам України на гори Говерлу, Пікуй, Стой, Полонину Рівну та ін. З метою допомоги керівникам гуртків розроблено туристичні путівники “Мандруємо туристичними стежками Закарпаття”, “Закарпаття очима юних краєзнавців”, “Пам’ятки архітектурного Закарпаття”, “Автобусні маршрути”, “Туризм – це здоров’я” та ін.

Поширеними стали спелео- та велотуризм. Гуртківцями секції юних спелеологів “Кажан” досягнуто значних результатів у дослідженні печер Закарпаття, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Чернівеччини та Автономної Республіки Крим. Ними проведено понад 30 експедицій.

У 1996 р. Центром було проведено перше Всеукраїнське Джемборі, на яке зібралося понад 900 юнаків і дівчат з України, Швеції, Данії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Австрії, Німеччини, Франції та інших країн світу. Починаючи з 1991 р. започатковано академічну, міжнародну волонтерську еколого-археологічну експедицію “Замки Закарпаття”. В ній окрім учнів Закарпаття беруть участь школярі і студенти з різних областей України, Росії, Угорщини, Словаччини, Румунії, США. При Центрі у співдружності з Ужгородським національним університетом та Закарпатським краєзнавчим музеєм працює “Школа юного археолога”, метою якої є вивчення та реанімація пам’яток архітектури Закарпаття. Значне місце в роботі Центру займає організація пошукової, науково-дослідницької роботи. Активно створюються музеї при навчальних закладах. Зараз їх нараховується 180, а у 2004 р. було всього 42. Серед них 22 мають звання “Зразковий” та 6 – “Народний”. Сьогодні пріоритетним є створення музеїв розвитку освіти та історії рідного краю. Вихованці гуртків беруть активну участь у Всеукраїнських краєзнавчих експедиціях “Краса і біль України” (1571 загін, в них 28 тис. учнів), “Історія міст і сіл України” (787 загонів, в них 12157 учнів), “Україна вишивана” (456 загонів, в них 7409 учнів).

Маючи у своєму розпорядженні сорокамісний комфортабельний автобус та сертифікат на право надання транспортних послуг, Центр організовує для дітей туристичні поїздки як в межах України, так і в різні країни Європи. Закарпатський Центр туризму є не лише навчально-виховним позашкільним закладом, але й одночасно методичним центром для учнів, студентів та вчителів. Тут щорічно видаються методичні посібники для допомоги учням, батькам та педагогам.

Джерело: Журнал “Закарпаття” №2 літо/осінь 2010

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com