Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Андрій Погорєлов, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області

Карпати справедливо вважають природною скарбницею не тільки європейського, але й світового значення. Поряд з Альпами і Балканами вони характеризуються найбільшою біорізноманітністю, значним природно-ресурсним та рекреаційним потенціалом, високим рівнем збереженості дикої природи та самобутнім культурним спадком. Збереження та стале використання природних ресурсів Карпат − як однієї з найпотужніших і найцікавіших гірських систем континенту вимагає належної співпраці усіх країн Карпатського регіону. Тому у 2003 році в рамках Карпатської конвенції було укладено низку угод про співпрацю у різних сферах життя народів Карпат і насамперед у сфері охорони навколишнього природного середовища. Відповідно до положень Конвенції Карпати є важливою частиною екологічного, економічного, культурного, рекреаційного довкілля та середовища існування у серці Європи, спільного для багатьох народів та країн. Українська частина Карпат складає більше 10% від їх загальної площі, але тут зосереджено понад півтора тисячі об’єктів природно-заповідного фонду, площею майже півмільйона гектарів. У Закарпатті знаходиться 450 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 177 тис. га, серед яких Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, Національні природні парки “Синевир” та “Зачарований край”, регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, 19 заказників загальнодержавного значення. Завдяки наявності багатьох мінеральних джерел, найчистішого повітря і заповідних зон, Закарпаття вважають ідеальним місцем для відпочинку, лікування та оздоровлення. Ми повинні зберегти його таким для нинішнього і майбутніх поколінь.

2010 рік проголошений Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародним роком біорізноманіття.

Одним з головних завдань, визначених на поточний рік, є ефективне припинення втрат біорізноманіття на глобальному, регіональному та національному рівнях. Тому важливу роль сьогодні відіграє природоохоронна діяльність у регіонах. Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області веде багатовекторну роботу у галузі охорони навколишнього природного середовища, зокрема, нами реалізуються екологічні програми, здійснюються заходи щодо розширення екомережі, здійснюється впровадження тих природоохоронних заходів, які позитивно вплинуть на покращення екологічної ситуації в області.

Розширення природно-заповідного фонду

Нині у нашій державі є понад 7 тисяч об’єктів природно-заповідного фонду, що займають 5,4% всієї суші країни. Серед регіонів-лідерів, що мають високий “процент заповідності” й Закарпатська область – 13,4% . Розширення природно-заповідного фонду торкнулося різних куточків області. Розпочато підготовку матеріалів з виготовлення проектів схем екомережі в районах для населених пунктів. У минулому році створено у Воловецькому районі лісовий заказник місцевого значення “Темнатик” на площі 1215 га. Створено регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, що розмістився на територіях чотирьох районів області. Регіональний ландшафтний парк “Зачарований край” отримав статус національного природного парку. Збільшено території нацпарку “Синевир” та Карпатського біосферного заповідника. Тривають заходи щодо створення транскордонного українсько-румунського біосферного резервату в Мармароських горах. У липні цього року рішенням сесії обласної ради (від 8 липня 2010 р. №1143) створено у Виноградівському та Берегівському районах 4 ботанічні заказники місцевого значення (Ардов, Егреш, Сілаш, Косоньська гора) загальною площею 146,9 га. У поточному році очікується надання статусу Міжнародних водно-болотних угідь 5 водно-болотним угіддям (загальною площею 554,5 га) для включення їх в Рамсарський перелік.

Моніторинг стану довкілля

Держуправліням постійно здійснюється моніторинг об’єктів довкілля, відповідно до Програми моніторингу довкілля , татської області на 2009-2013 роки. У рамках Програми, зокрема, передбачено: створення нових автоматизованих постів спостережень за станом довкілля на прикордонних територіях; створення мобільної лабораторії екологічного контролю для визначення експрес-аналізу у випадку виникнення надзвичайної ситуації; модернізація технічної бази засобів вимірювальної техніки аналітичних підрозділів, які виконують спостереження в системі моніторингу. У поточному році продовжиться організація робіт зі створення геоінформаційної системи моніторингу довкілля в області.

Фінансування природоохоронної діяльності

Звичайно, багато чого не вдалося б зробити без належного фінансування. За рахунок коштів обласного та державного фондів охорони навколишнього природного середовища проведено роботи по видаленню та знешкодженню заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Також забезпечено функціонування системи моніторингу навколишнього природного середовища області, контролю за якістю поверхневих вод з метою прийняття ефективних управлінських рішень по припиненню скидів забруднюючих речовин, заборонених у транскордонні водні об’єкти. Орхуським центром держуправління забезпечено проведення заходів щодо пропаганди охорони довкілля із залученням засобів масової інформації, громадських організацій та навчальних закладів, проведення інформаційно-просвітницьких заходів, інформування громадськості про стан навколишнього природного середовища, підвищення рівня екологічної культури та свідомості населення.

Запобігання забрудненню довкілля

Вирішення проблеми безпечного поводження з відходами дозволить суттєво зменшити антропогенний вплив на довкілля та здоров’я людей і, таким чином, сприяти економічному та туристичному розвитку області. За два останні роки за межі України на знешкодження було вивезено близько 214 тонн хімічних засобів захисту рослин з території області. Нині повністю відсутні непридатні засоби захисту рослин у Великоберезнянському, Перечинському, Свалявському, Воловецькому, Міжгірському, Берегівському, Іршавському та Рахівському районах. Залишились хімічні засоби у чотирьох районах та Ужгороді. Задля запобігання негативного впливу відходів та небезпечних хімічних речовин на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, у цьому році будуть продовжені роботи по їх вивезенню на утилізацію.

У минулому році держуправлінню вдалося організувати вивезення на утилізацію речовини “Премікс”, чим у певній мірі зняти й соціальну напругу, що склалася в області щодо цієї речовини. Кабінетом Міністрів України було виділено 5 мільйонів гривень Мінприроди для проведення робіт з вивільнення вагонів, завантажених цією речовиною, які знаходяться на території Берегова та району, з подальшим вивезенням її за кордон. Нині тимчасово зберігається 1308 тонн речовини у контейнерах та деяка її частина у залізничних вагонах. Планується, що у цьому році роботи з перевантаження та вивезення “Преміксу” на утилізацію будуть продовжені.

Джерело: Журнал “Закарпаття” №2 літо/осінь 2010

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com