Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Ми вже не раз переконувалися, що рослини часто-густо ведуть свій родовід від міфічних персонажів і самі стають легендарними. Чимало вчених-ботаніків теж заслужили, щоб пам’ять про них продовжували у віках зелені мешканці планети Земля. Такої високої честі удостоївся Карл Лінней — видатний шведський ботанік, якого називають хресним батьком багатьох рослин.

Як живий пам’ятник цьому славнозвісному вченому росте по великому світу, в тому числі і в Карпатах, ліннея північна. Відома вона на півночі Західної Європи, і в горах Середньої Європи, і в Північній Монголії, і в Японії, і в Північній Америці, і навіть у Гренландії.

У Карпатах це явний релікт. Зустрічається дуже рідко в заростях сосни-жерепа під горою Брецкул на Чорногорі (1440 м над рівнем моря), в околицях Ворохти та Надвірної Івано-Франківської області. На Україні зростає ще в Лісостепу і на Поліссі.

Ліннея північна (линнея северная) —

Linnaea borealis L.

Родина: жимолостеві — Caprifoliaceae

Це кущик з дуже тоненькими сланкими стеблами і вічнозеленими округло-яйцевидними зарубчастими листочками. Цвіте в червні — липні. Квітки сидять по дві на довгих, залозисто-опушених квітконосах. Віночок світло-рожевий.

Ліннея північна ще в нашому столітті мала на Україні ширшу географію, але інтенсивна господарська діяльність людини різко скоротила її ареал. Нині, як зникаюча з Карпат, вона занесена в “Червону книгу Української РСР”. Охороняється в Карпатському заповіднику як цінний для науки реліктовий вид льодовикового періоду.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com