Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Сюди потрібно приїжджати навесні. Можна в березні, коли долина задивляється у весну очима підсніжників, можна в квітні, коли гойдаються на легенькому вітрі ніжні дзвоники білоцвіту. Та найкраще у травні, коли далеко простелиться нашому погляду біла скатерть. То зацвітає нарцис вузьколистий — білим-білим, аж холодним цвітом.

Це високогірний вид нарциса. Його батьківщина — Альпи (Югославія, Румунія, Північна Греція). В нашій країні зростає природно тільки на Закарпатті: невеличкими заростями трапляється на субальпійських луках гірського хребта Свидовець, на полонинах Шандріаска, Апшинець та ще деяких. А тут — Долина нарцисів. Справді унікальний витвір природи, чи не єдиний свідок зледеніння в Карпатах, що було типовим на північній півкулі в четвертинному періоді. Виявлені тут види рослин свідчать про те, що Мармароська котловина була сховищем високогірної рослинності в льодовиковий період.

Найбільші осередки нарциса вузьколистого збереглися тільки на Хустщині в урочищі Кіреш — близько 300 га. Раніше і на Мукачівщині, і на Хустщині, і в урочищі Пінгови, неподалік від села Ізи, і в околицях Буштини ще подекуди кожної весни буяли білосніжно нарцисові поля. Поступово унікальні зарості нарциса почали зникати і зникли б остаточно, але в 1979 році в урочищі Кіреш на площі 256,5 га створено заповідник.

Нарцис вузьколистий — рослина багаторічна. Квітконіс двогранний, прямий, безлистий, заввишки 15—40 см, листки — прикореневі, завширшки 3—7 мм, коротші за стебло, сизо-зелені. Квітки поодинокі (трапляються і по дві-три), білого кольору, з жовтуватим привіночком, дуже запашні, з чим і пов’язана назва роду Amaryllidaceae, що в перекладі на українську мову означає “я дурманію”. Справді, аромат квітки настільки сильний, що призводить до легкого сп’яніння. Один квітучий екземпляр нарциса вузьколистого дає до двадцяти схожих насінин. Нині проводяться досліди щодо насіннєвого розмноження виду, а також вивчається вплив строків скошування на його зарості.

Нарцис вузьколистий (нарцисс узколистый) —

Narcissus angustifolius Curt.

Родина: амарилісові — Amaryllidaceae

Для тих, кого цікавить господарська цінність нарциса вузьколистого, скажемо: з нього виділено дуже духмяну ефірну олію, не бідна ця рослина й нектаром. А про високу декоративність нарциса й говорити нічого: вона безсумнівна.

Така рослина, звичайно, не могла не породити легенди, яка прийшла до нас з давньогрецької міфології. Красеневі Нарцису, синові річкового бога Кефіса і німфи Ліріопи, було напророковано довге життя, але за умови, що він ніколи не побачить свого обличчя. Виріс Нарцис незвичайно вродливим. Любові його домагалося багато жінок, та він був байдужим до них. Відкинув і любов німфи Ехо, і вона з любові так висохла, що від неї залишився тільки голос. Зневажені Нарцисом жінки зажадали від богині правосуддя Немесіди кари для красеня. І от одного разу, повертаючись із полювання, Нарцис побачив у воді своє віддзеркалення і закохався в нього. Так і вмер від любові до самого себе. На місці його смерті виросла приваблива біла квітка, та все ж краса її була холодною. І назвали ту квітку нарцисом.

…Відступав льодовик, і нарциси знову поверталися в гори. А ці залишилися в долині і мало не поплатилися життям за свою необачність. Але люди вчасно спохопилися і віддали долину для цвіту нарцису вузьколистому. І стала вона тепер заповідною. Долина нарцисів щороку встеляє білим цвітом дорогу травню.

Джерело: В.І.Комендар, П.М. Скунць, М.Ю.Гнатюк Зелені перлини Карпат. – Ужгород: Карпати, 1985.- 88с

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com