Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

У місті Берегові є кілька невеликих парків і скверів, де зібрано чимало декоративних форм та інтродукованих видів рослин. Серед них виділяються два невеликих дендропарки, створених на базі колишнього саду. Цей сад, чи як його краще було б назвати тепер дендропарк, було закладено на початку XIX ст. Тоді він займав значну площу на північно-східній околиці міста. Дендропарк створювався, як і всі подібні парки того періоду, на базі природного лісу. Тут росли дубові ліси з домішкою інших широколистяних порід. Від них у наш час збереглися на території тільки кілька старих тополь чорних (осокорів), ясенів звичайних, липи широколисті та клени-явори. Таким чином, це був типовий лісопарк першої половини XIX ст.

З інтенсивним розвитком сільського господарства і промисловості на початку XX ст. значно розрослось і Берегове. Тому територія старого лісопарку різко скоротилась і навіть була поділена на кілька частин. Одна з них, площею понад 2 гектари, збереглася навколо сучасної районної лікарні, її було реконструйовано ще в кінці XIX ст. Замість насаджень 3 місцевих дерев було висаджено багато інтродукованих видів. Серед цих найстаріших посадок слід відзначити платан кленолистий і гіркокаштан звичайний. Пізніше, на початку XX ст., у цьому дендропарку з’явилися різноманітні екзотичні дерева і кущі: клен американський, сумах пухнастий, псевдотсуга Мензіса, біота східна, тюльпанне дерево звичайне, верба вавілонська, самшит вічнозелений та інші. Особливу декоративність  парку  надають  різноманітні  форми  з строкатими листками, незвичайними кронами. Серед них різні за кольором кипарисовики горохоплоді, ялівці віргінські, покручена форма верби Матсуди. Остання досить часто використовується в озелененні, її  розводять  живцями без попередньої обробки стимуляторами. Верба Матсуди походить з Північного Китаю і Маньчжурії, її інтродуковано до Європи у 1905 році. Сама вона не відрізняється індивідуальністю порівняно з місцевими видами верб. Інша справа щодо покрученої форми верби Матсуди. Молоді пагони цієї рослини звиваються, наче велетенські штопори для коркування пляшок. Створюється враження, що рослину вразила якась невідома хвороба. Але проходить декілька років, і колишні покручені пагони поступово випростовуються, товстішають, їх покрученість передається молодим гонам.

Серед декоративних насаджень дендропарку можна знайти і більш молоді посадки, зроблені в період 1920—1930 років. Тоді було введено до колекцій дендропарку айлант найвищий, катальпу бігнонієвидну, липу повстисту, магнолію Суланжа та інші види і форми дерев, кущів. Тепер парк районної лікарні огороджено, а насадження в ньому старанно доглядаються.

Друга частина колишнього саду тепер опинилась у центрі міста на Мукачівській вулиці, навпроти будинку райвиконкому. Площа цього дендропарку становить 1,5 гектара. Крім старих дерев місцевого походження (тополь, лип, кленів), тут збереглись інтродуковані види: платан західний, айлант найвищий, клен американський, яловець віргінський. їх було посаджено приблизно у 1912 році. Ці дерева знаходяться в доброму стані. Щороку на території дендропарку проводяться виставки квітів.

Джерело: Терлецький В. К., Фодор С. С., Гладун Я. Д. Ботанічні скарбниці Карпат. – Ужгород:Карпати. – 1985. – 136 с.

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com