Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Неподалік від Ужгорода є живописне село Чертеж. Однією з найбільш відомих пам’яток цього села є старий дендропарк, закладений ще у 1848 році.

Дендропарк розташований у підніжжі вулканічного хребта Токарня, біля лісу, де ростуть поруч з дубами і ясенами дерева каштана їстівного. Площа дендропарку порівняно невелика і становить близько трьох гектарів. Основна частина насаджень формувалася тут на базі природних ялиново-ялицевих деревостанів. їх сліди можна знайти і досі в окремих ділянках парку. Багате відновлення цих видів теж свідчить про склад колишнього лісу на території дендропарку. Архітектурне планування території здійснено у ландшафтному стилі. Є тут плавні лінії алей, мальовничі групи екзотів, штучна водойма тощо. У складі паркових насаджень чимало місцевих видів: вільха чорна, черешня пташина, клен польовий, тополя біла, граб звичайний, ясен і дуб, кущі ліщини тощо. Вони частково залишилися від колишнього лісу, частково відновились у більш пізній період. Деякі види місцевих дерев, зокрема тополя біла, цілком ймовірно, культивувались одночасно з іншими насадженнями парку.

Інтродуковані види дерев і чагарників до складу насаджень парку вводилися переважно у 1900 році, коли проводилася активна реконструкція. Вирубувалися звичайні місцеві види дерев і кущів, а також їх самосів, розчищалися нові алеї, формувалися куртини насаджень і галявини у ландшафтному стилі. Саме в цей період були висаджені в дендропарку такі популярні екзотичні дерева, як тюльпанове дерево звичайне, катальпа чудова, тис канадський та деякі інші види. Тепер ці дерева (крім тиса) досягають 20 і навіть 35 м у висоту при діаметрі стовбура 0,6 — 0,8 м.

Друга реконструкція в дендропарку проводилась у 1926 році. Тоді до складу насаджені, було введено багато декоративних форм і гібридів. Серед них строката форма клена гостролистого, форма ІПведлера (з блискучими криваво-червоними молодими листками) цього ж виду, жовтолиста форма клена американського, форма Леопольда (з рожевими, пізніше біло-строкатими листками), клена-явора, пурпурно-листа форма бука європейського, форма Юнга (з тонкими повислими гілками) берези повислої та багато інших. Особливо виділяється в насадженнях магнолія Суланжа, а також три дерева таксодіума звичайного — болотного кипариса понад берегом водойми.

Крім звичайних деревних і чагарникових форм, у дендропарку поширені екзотичні ліани, які суцільним плетивом укрили стіни та огорожу будівлі: гліцинія китайська, кампсіс укорінений, виноградовник аконітолистий. З дивною китайською ліаною гліцинією ми вже знайомились. А от кампсіс зустрічаємо вперше. Ця ліана походить з Північної Америки, звідки її було інтродуковано до Європи у 1640 році. Ця рослина відрізняється складними непарноперистими листками і гарними жовтогарячими квітами у китицевих суцвіттях. Кампсіс порівняно теплолюбний вид, хоч може витримувати морози до мінус 25°. Цю декоративну ліану ще порівняно мало культивують у наших парках, хоч вона заслуговує уваги.

Джерело: Терлецький В. К., Фодор С. С., Гладун Я. Д. Ботанічні скарбниці Карпат. – Ужгород:Карпати. – 1985. – 136 с.

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com