Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

3412. Autobus ČSD. Chust — Sekernice (po stát. silnici 11 km) — (po zem. silnici 57 km) Drahovo— Sinovir 68 km.

 

Stanoviště v Chustu na náměstí. Jede na nádraží a do Sekernice. Odbočí na zemskou silnici.

Km 15 Krajnikovo, hostinec Farkaš, rus. 4tř. škola, dřev. got. far. řeckok. kostel sv. Michala arch. nížinného typu, malý, ale velmi vysoký, nově krytý, věž se 4 věžičkami a s vysokou jehlou. Druhý kostel kamenný, nový. Solný pramen. Vicinálni silnička odbočuje do Nového Barova.

Km 18 Danilovo, hostinec Farkaš č. 78, notariát, čet. stan., čs. 2tř., rus. 3tř. škola, nad ústím potoka Solnice do Bajlova dřev. got. far. kostel sv. Mikuláše nížinného typu, nahoře galerie a dole uzavřená předsíň s kýlovými okénky. V okolí opuštěné solné doly. Při potoce 20 min. od vsi Bajlové vyvěrají z pískovce 2 sírně prameny, při potoce Solenici 40 min. vzdálené 2 solné prameny a jiné 2 solné prameny hod. vzdálené. — V na potoce Solenici leží Šandrovo, str. 144.

Km 25 Zlatáry, host. Davidovič, čs. 1tř., rus. 6tř. škola, dřev. kostel. Silnice se spojí se zemskou silnici, jdoucí z Buština v údolí Terebly.

Km 31 Drahovo, východiště modré Drahovo — Chust, str. 136. kam přijíždí i autobus č. 3413.

Km 39 Zábrod, pila, v lesovně klič od lovecké chaty na Menčulu, prochází tudy červená z Horinčova na Menčul 1487, kde se spojuje s modrou Drahovo — Chust. Údolí se zúžuje, vysoké stráně náhle spadají do romantického žlebu. Z se zvedá táhlý hřeben Bovcarského vrchu, V hřeben Menčulské poloniny s horami Čerteží 1095, Menčulem 1487 a Koncem Menčula 1346. Míjíme osadu Hližnou mezi ústím potoka Hližného a Bystrého, vlévajícího se do Terebly u pily, odkud bude označena zelená spojka 1 1/2 hod. vystupující na Konec Menčulu 1346, po němž běží modrá Chust — Drahovo.

Km 46 Bovcar, škola. Silnice běží stále po pr. břehu Terebly, deroucí se úzkým žlebem. V km 49 přichází žlutá Polonina Kuk — Bosová, která sestoupila do údoli Terebly s Bovcarského vrchu a jde po silnici 1 km.

Km 50 Olšany, nouzový nocleh v rus. škole u Savky. V údolí Terebly je projektována přehrada a tunel, jímž se povede voda na elektrárnu, ležící na Ríce u Niž. Bystrého. Žlutá uhýbá V na horu Perechrestu 1148 a na poloninu Krásnou. Jedeme přes osadu Mercšor a podle hájovny Kvasovce do

km 60 Koločavy, kde vyúsťujeme na Jub. karp. stezku (červená zn.), host. Šafář, km 64 Negrovec, host. Invald, a km 68 Sinovir, restaurace Kahan.

 

<<< OBSAH >>>

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com