Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Це територіально невеликі ділянки або об’єкти, наприклад, окремі дерева або їх біогрупи, мальовничі скелі, мінеральні джерела, водоспади тощо. Вони оголошуються заповідними з метою охорони рідкісних природних явищ, що мають науково-природне, історико-меморіальне, естетичне, здебільшого місцеве та регіональне значення.

Гора Високий Камінь (22 га) – пам’ятка природи республіканського значення. Знаходиться на території Нижньоворітського та Підполозького лісництв Воловецького лісокомбінату. Охороняється як цінний для науки реліктовий осередок дуба скельного, що доходить до висоти 810 м над рівнем моря. Це його верхня межа в поясі букових лісів Карпат. На вершині гори зберігся рідкісний для Карпат фітоценоз вологого дубово-соснового субору чорницевого.

Ботанічна пам’ятка – урочище Атак (52 га), що на території Новосільського лісництва Мукачівського лісокомбінату. В заплаві Боржави охороняється осередок ясеневої діброви високої продуктивності (близько 580 м3/га). У трав’яному покриві – квітучий плющ, білоцвіт літній та інші рідкісні види.

Гора Яворник (100 га) – своєрідна ботанічна пам’ятка. На кам’янистих осипах на висоті 1000–1100 м тут зберігся буковий праліс з домішкою явора, в’яза, ясена. Під його наметом цінні трав’яні рослини – листовик сколопендровий, лунарія оживаюча та інші.

Урочище Голятин (42 га) в Ізківському лісництві Міжгірського лісокомбінату – найбільше на Закарпатті місцезростання реліктової сосни звичайної на висоті 700–844 м над рівнем моря.

В урочищах Білий Потік, Соколово та Струженовий Грунь (76 га) в Діловецькому лісництві Великобичківського лісокомбінату зростає тис ягідний.

Урочища Великий Яворець та Обнога (35 га) знаходяться на території Верхньобистрянського лісництва Міжгірського лісокомбінату. Під охороною тут насадження ялини та ялиці з біогрупами тиса ягідного.

Скелі на г. Близниці (1883 м) у Свидовецькому гірському масиві (30 га) на території Ясінянського лісокомбінату. На стрімких багатих на кальцій відслоненнях – унікальне місцезростання білотки альпійської (едельвейса). Тут збереглися і такі рідкісні для Карпат види рослин, як дріада восьмипелюсткова, айстра альпійська, котячі лапки карпатські, астрагал Крайни, молочай карпатський, кисличник двостовпчиковий та багато інших.

Урочище Тепла Яма (93 га) на території Кам’яницького лісництва Ужгородського лісокомбінату. Тут збереглися різні типи дубових і буково-дубових лісів, з дуба скельного. На освітлених місцях зростають такі рідкісні рослини, як берека, в’язіль стрункий, півники злаколисті, конвалія та інші.

Болото Чорне Багно (15 га), що на території Великодільського лісництва Кушницького лісокомбінату,– унікальне верхове сфагнове болото, з якого бере початок р. Іршавка. Тут зростають такі рідкісні рослини, як росичка круглолиста, журавлина звичайна, пухівка широколиста, водянка чорна та інші.

Джерело: Природні багатства Закарпаття. Ужгород: Карпати, 1987

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com