Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

На теренах Ужанського НПП до унікальної етнокультурної спадщини належать передусім стародавні дерев’яні храми та дзвіниці, архітектура яких подібна до бойківської, але має деякі барокові елементи. Подаємо перелік найцінніших пам’яток сакральної архітектури.

Михайлівська церква в селі Ужок споруджена в 1745 році, дзвіниця датується 19 ст. Церква є зразком бойківської дерев’яної монументальної народної архітектури з деякими лемківськими елементами.

Церква св.Василія в селі Сіль була побудована в селі Сянки в 1703 році і перенесена сюди в 1777 році. Під час ремонтів 1834-1894 років зовнішній вигляд церкви зазнав значних змін.

Церква св.Покрови в селі Кострино була збудована в 1645 році в селі Сянки і в 1703 році перенесена на теперішнє місце. В 1761 році надбудували вежу над бабинцем і вона стала вищою за центральне шатро. З того часу зовнішній вигляд церкви не змінювався.

Оригінальні дерев’яні церкви 18 ст. збереглися також в селах Сухий Гусний та Вішка. Ці храми споруджувалися як правило на мальовничих горбистих місцях, з якими, вони утворюють своєрідну ландшафтно-культурну цінність. Традиційними декоративними деревами біля храмів були довговічні види: липа дрібнолиста та ясен звичайний. Біля храмів часто хоронили священиків і видатних релігійних діячів.

Джерело: Ужанський національний парк

Адреса: 89000 Україна, Закарпатська область, смт. В.Березний, вул. Незалежності, 7,

Тел./факс: (03135) 2-10-37

e-mail: uzhanskij@gmail.com, web: www.unpp.com.ua

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com