Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Серед усіх радянських парків і ботанічних садів він відрізняється найбільш. В колекціях Батумського ботанічного саду, завдяки теплому субтропічному клімату, ростуть такі екзотичні види рослин, які в інших широтах нашої країни ховаються під склепіння оранжерей: тунг, фейхоа, евкаліпти, мандарини, лимони тощо.

Ботанічний сад було засновано А. М. Красповим у 1912 році. Він займає 111 гектарів на узбережжі Чорного моря. Планування колекцій здійснювалось за ландшафтно-географічним принципом, тобто експозиціям рослин з різних зон надавали пропорційного співвідношення, ув’язуючи їх в єдиний пейзажний комплекс. Вражають навіть назви окремих відділів саду: австралійський, новозеландський, південноафриканський, мексиканський. Наче південні широти піднялись на схили Чорного моря і «звикають» до нашого клімату. Ця надзвичайна екзотичність — основна риса Батумського ботанічного саду, яка вражає кожного, хто вперше потрапляє сюди. Тепер у колекціях саду нараховується понад п’ять тисяч видів і форм інтродукованих рослин. Майже кожна їх назва дивує своїм звучанням жителя помірних широт: калістемони, камелії, драцени, пампаська трава, пеумус, банани, Конвалієві дерева тощо. І всюди над плетивом гілок, суцвіть і яскравих плодів височать стрункі колони пальм і загадкові, чимось подібні до верб, евкаліпти. Вражають і дивовижні форми різноманітних квіток, які червоним, жовтим і білим мереживом покривають зарості екзотичних кущів і ліан.

У басейнах цвітуть тропічні водні рослини, а в мініатюрному японському садку відвідувачів приваблюють традиційні східні паркові форми і споруди з бамбука і каменю. І, що особливо слід відзначити, самовідновлення багатьох екзотичних видів рослин. Отже, задум А. М. Краснова про доцільність випробування субтропічних культур в нашій країні був правильним, і наслідки цієї роботи демонструє ботанічний сад в Батумі.

Джерело: Терлецький В. К., Фодор С. С., Гладун Я. Д. Ботанічні скарбниці Карпат. – Ужгород:Карпати. – 1985. – 136 с.

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com