Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Спосіб життя – водно-наземний. Температура тіла змінна. Шкіра гола (не покрита лускою) і багата залозами. Кінцівки п’ятипалого типу, хоча на передніх ніколи не розвивається більше чотирьох пальців. (Пальці амфібій нашої області не мають кігтів). Ребра ніколи не з’єднуються з грудиною. Череп з’єднується з хребцями за допомогою двох потиличних суглобів. Непарні плавники, якщо вони є, ніколи не підтримуються скелетними променями. Серце трьохкамерне (два передсердя й один шлуночок). Розмноження у більшості (а в нашій області у всіх) проходить у воді. Зародкових оболонок не утворюється. У личинок є зовнішні зябра. Розвиток з метаморфозом. Із 3-х нині наявних рядів в фауні Радянського Союзу знайдено 2 (хвостаті і безхвості) з 33-а видами.

В фауні нашої області знаходяться обидва ряди. Із них до цього часу точно установлено знаходження 15 видів. По багатству амфібій наша область займає перше місце в СРСР, навіть в порівнянні з такими великими районами як Кавказ, Далекий Схід і ін. Це обумовлено теплим і вологим кліматом.

При визначенні амфібій треба мати на увазі, що амфібії, які не мають хвоста, визначаються по одній таблиці, а амфібії, які мають хвіст – по двох.

По одній із них визначаються личинки (пуголовки безхвостих, у яких найбільша ширина тулуба вміщується в його довжині (без хвоста) менше 3-х разів; вся решта амфібій з хвостами, які мають ширину тулуба, що вміщується в його довжині більше 3-х разів, визначається по іншій таблиці для визначення видів хвостатих амфібій.

Ікра безхвостих амфібій визначається по спеціальній таблиці.

Джерело: І. І. Колюшев Короткий визначник амфібій і рептилій Закарпатської області УРСР Ужгород, 1971

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com