Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Складання визначників, обмежених певною територією, по окремих групах тварин, як показує досвід, повністю себе виправдовує. Не перевантажені матеріалом вони являють собою досить зручний посібник при польовій роботі студентів-біологів молодших курсів, незамінний порадник для викладачів-біологів середніх шкіл та аматорів природи рідного краю.

Допомагаючи поширенню знань про живу природу своєї батьківщини, такі посібники сприяють пробудженню цікавості до глибшого вивчення і більш розумного ставлення до оточуючих нас тварин.

Остання обставина має особливе відношення до тварин, описуваних в даному визначнику, про яких знання наші занадто бідні і ставлення до яких часто ґрунтується на засадах зовсім протипоказаних науці (що не мають ніякого відношення до науки).

Визначник складено на основі колекцій, зібраних співробітниками кафедри зоології хребетних Ужгородського державного університету протягом 20 років (1947– 1967), які загальною кількістю перевищують до 20000 екземплярів. Були враховані також і дані, що приводяться в нечисленній літературі.

Недостатнє вивчення амфібій і рептилій області, а також можливі недоліки самого визначника, можуть зумовити, в окремих випадках, труднощі при його використанні.

Вказівки на ці недоліки та інші побажання просимо надсилати на адресу: Ужгород, університет, кафедра зоології.

І. І. ТУРЯНІН,

відповідальний редактор.

Джерело: І. І. Колюшев Короткий визначник амфібій і рептилій Закарпатської області УРСР Ужгород, 1971

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com