Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

ГЕОЛОГІЧНІ ПАМ’ЯТКИ УКРАЇНИ. ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ.

Зона Закарпатського глибинного розлому, Мармарошська підзона

Хустський р-н, с. Забрідь, долина і лівий берег р. Тереблі

48° 16′ 23″ пн.ш.; 23° 34′ 41″ сх.д.

Кар’єр

Стратиграфічний, тектонічний.

На східній околиці с. Забродь у бортах та руслі р. Теребля відслонена соймульська світа нижньої-верхньої крейди, у т.ч. її олістостромова (нижня) та піщано-аргілітова (верхня) частини, червоні мергелі пухівської світи, тонкоритмічний строкатий фліш ярмутської світи (верхня крейда-палеоцен), на яких з базальними конгломератами в підошві незгідно залягає піщана товща метовської світи (палеоцен-еоцен). Спостерігаються тектонічні контакти між соймульською та пухівською світами. Довжина розрізу вздовж річки 1000 м, ширина до 50-80 м, а в районі кар’єру з розробки мармуризованих вапняків верхньої юри — до 200 м.

Розріз має велике наукове значення для всього регіону Східних Карпат. Долина річки в червоних мергелистих берегах дуже мальовнича. До того ж на лівому березі річки, в районі розрізу, а також 250 м нижче за течією знаходяться мінеральні джерела. Це приваблює багато туристів.

Екологічний стан добрий.

Під’їзд автотранспортом.

Юридично об’єкт як геологічна пам’ятка не оформлений.

Пропонується надати йому статус геологічної пам’ятки державного значення.

Джерело: Геологічні пам’ятки України: У 3 т. / В.П. Безвинний, С.В. Білецький, О.Б. Бобров та ін.; За ред. В.І. Калініна, Д.С. Рурського, І.В. Антакової. — К.: ДІА, 2006. — Т. І. — 320 с.

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com