Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

ЗМІСТ

7 ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ВОД

7.3 Прогнозні тенденції щодо ключових економічних характеристик

7.3.1. Прогноз потреб у воді.

7.3.1.3 Сільське господарство.

За експертними розрахунками водоспоживання у сільській місцевості Закарпатської області у 2031 р. становитиме 26,7 млн. м3/рік (проти 14,11 млн. м3/рік у 2010 р.), тобто планується практично двократне збільшення водокористування. Основна частина забраної води піде на забезпечення потреб тварин – 14,6 млн. м3/рік – у першу чергу корів. З огляду на темпи розвитку тваринництва в Україні, і особливо ВРХ, запланованого рівня споживання досягнуто не буде. У разі запровадження стимулюючих кроків з боку держави, вірогідно, що використання води для тваринництва не перевищить 5,0 млн. м3/рік.

На виробничі потреби у сільському господарстві тривалий час витрачається близько 0,14–0,16 млн. м3/рік. У разі відновлення консервного, плодово-ягідного виробництва у сільській місцевості, очевидно, що ця величина не перевищить 1,0 млн. м3/рік.

Враховуючи природно-кліматичні умови області, зрошення не належатиме до пріоритетних галузей. Зазвичай зрошення потребують 10–15 га угідь та приватні садиби. У перспективі необхідність у зрошенні значно не зміниться. Навпаки, можна чекати скорочення водовитрат за рахунок впровадження водоощадних крапельних технологій. Певні зміни слід урахувати за рахунок покращення обліку. Отже, прогнозний рівень водоспоживання на зрощення не більше 0,1 млн. м3/рік.

Потреба у воді для вирощування риби визначається об’ємом тих водосховищ, де вона вирощується, тобто 10,0 млн. м3/рік.

Таким чином, сумарне водоспоживання у сільському господарстві на перспективу до 2016 р. орієнтовно становитиме 16,1 млн. м3/рік.

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com