Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

4  ВИЗНАЧЕННЯ ІСТОТНИХ ТИСКІВ (ГОЛОВНИХ ВОДНО-ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ)

4.1 Поверхневі води

4.1.4 Гідроморфологічні зміни

4.1.4.4 Модифікація (зміни) морфології річок

Модифікація морфології річки – це інтегрований показник, що включає в себе оцінку багатьох антропогенних змін. Для річок басейну Тиси було застосовано методику оцінки морфологічних змін, що була розроблена у Словаччині та враховує вимоги стандарту Європейського Союзу CEN №14614 (Якість води – Керівний стандарт оцінки гідроморфологічних параметрів річок). Методика включає оцінку 14 параметрів русла, потоку, берега та при берегової зони і заплави.

Треба зазначити, найменших морфологічних змін зазнали русла та береги головних річок басейну Тиси, а найбільших – заплава. Кріплення берегів має локальний характер. Широкомасштабні роботи зі спрямлення русел головних річок не проводилися (винятком може бути десяти кілометрова ділянка р. Латориця нижче с. Нове Давидково, де з часом русло річки частково відновило свою природну морфологію). Заплава, навпаки, широко використовується для сільськогосподарського виробництва, і , як наслідок – відбувається змив ґрунту та добрив у річку під час паводків, зменшується частка природної рослинності.

Серед річок, що зазнали відчутних змін морфології русла (ширина, глибина, звивистість) та берегів можна назвати Чаронду та інші річки у міжріччі Тиси і Латориці (українсько-угорська Берегівська транскордонна польдерна система). Перші масштабні роботи на цій території було розпочато ще у другій половині ХІХ століття і зараз важко стверджувати де саме були природні русла. Але очевидно, що сучасні канали (Сипа – Чаронда, Чаронда – Латориця, Тиса- Чаронда та ін.) – це спрямленні русла колишніх річок.

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com