Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Карпати — це смарагд у скарбниці матінки-природи. Розкішні пейзажі дикої природи, дзвінкі швидкоплинні потоки, які вирвавшись із тіснин, розливаються на широкі плеса, стрункі красуні смереки, цілюще, настояне на запашних травах та живиці повітря… Все це прекрасний Карпатський край. Саме це спонукало широку громадськість не раз висловлювати думку про необхідність збереження природи для інших туристів і нащадків.

● не рвіть квіти. Вони прикрашають луки, поля, ліси. Зривати рідкісні квіти, що занесені до Червоної книги України, неприпустимо.

● не створюйте шуму в лісі, оскільки зайві звуки (крики, музика, гавкіт собак) відлякують тварин і змушують їх залишати свою територію.

● не рубайте живі дерева на дрова, альпенштоки і кілки для наметів, не пошкоджуйте крон і стовбурів дерев, не ламайте гілки для побудови куренів, підстилок і т.п. У випадку крайньої необхідності можна зрізати лише бокові гілки, але ні в якому разі не вершину. Для вогнищ слід використовувати тільки сухостій. Там, де його нема, рекомендуємо використовувати примуси (пальники). Уникайте рубки і пошкодження дерев і чагарників на схилах ярів і пагорбів, оскільки вони сприяють укріпленню ґрунту і попередженню ерозії.

● не обламуйте гілки черемхи, горобини, калини, шипшини та інших дерев і чагарників із квітами або ягодами.

● неприпустимим є «татуювання» дерев, скель, пам’яток природи, історії та культури. Видряпування ножем, вирубування сокирою чи нанесення фарбою на них імен, ініціалів та інших написів призведе до повного знищення цих пам’яток.

● не руйнуйте пташиних гнізд, мурашників (мурашки — санітари лісу, вони знищують шкідників), грибниць (коли збираєте гриби, зрізуйте їх біля поверхні землі ножем).

● не беріть на руки маленьких звірят. По-перше, це небезпечно для Вас; по-друге, почувши запах людини, їх може покинути їхня мама.

● не розводьте вогнища у непризначених для цього місцях та під деревами, не куріть при проходженні через лісові масиви у спекотні дні.

● не засмічуйте туристичні маршрути та інші місця заміського відпочинку. Покидаючи місце відпочинку, спаліть залишки паперу, бляшанки від консервів перепаліть і закопайте разом із залишками іншого сміття чи заберіть із собою.

● не каламутьте джерела питної води.

● не розбивайте пляшки чи інший скляний посуд. Залишки пляшки чи металу можуть поранити лісового звіра.

НА ТЕРИТОРІЇ ЗАПОВІДНОЇ ЗОНИ ЗАБОРОНЕНО

● розведення вогнищ, влаштування місць відпочинку, стоянку транспорту, а також проїзд і прохід сторонніх осіб, прогін свійських тварин, пересування механічних транспортних засобів, за винятком шляхів загального користування, лісосплав, проліт літаків та вертольотів нижче 2000 метрів над землею, інші види штучного шумового впливу, що перевищують установлені нормативи;

● усі види лісокористування, а також заготівлю кормових трав, лікарських та інших рослин, зривання квітів, збір насіння, випасання худоби, вилов і знищення диких тварин, порушення умов їхнього оселення, користування рослинним і тваринним світом, що призводять до порушення природних комплексів;

● мисливство, рибальство, збирання колекційних та інших матеріалів, за винятком матеріалів, необхідних для виконання наукових досліджень.

Такі різновиди охоронних об’єктів, як — регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи, як правило, завжди відкриті для туристів.

Разом із тим відвідування заказників (територій, де обмежені чи заборонені деякі види господарської діяльності) і пам’яток природи також потребує узгодження маршруту з природоохоронними організаціями і в певні терміни (наприклад, під час нересту риби, виведення пташенят чи в особливо пожежонебезпечний період року) може бути туристам заборонено.

Щорічно на території заповідника встановлюють періоди тиші: з 15 травня по 15 червня, або з 1 по 30 червня. В цей час відбувається розмноження птахів і тварин, тому відвідування лісових масивів заборонено.

Дбайливе ставлення до природи — одне з головних правил поведінки туристів

Ніколи не забувайте, що подорожуючи, ви знаходитеся в гостях у свого вірного друга — Природи. Тому не робіть нічого такого, що неприйнятне робити в гостях.

Отримавши естетичну насолоду від краси природи, залиште місце свого відпочинку кращим, ніж ви його застали.

Важливим законодавчим актом, який регламентує діяльність природно-охоронних об’єктів і територій е Закон України «Про природно-заповідний фонд України» від 16.06.1992. За порушення встановлених правил природокористування туристи можуть бути притягнуті до юридичної (дисциплінарної, адміністративної, цивільної або кримінальної) відповідальності.

Джерело: Карпатський путівник для спостерігача за птахами. Українське товариство охорони птахів. 2010

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com