Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

День байбака – традиційне народне свято в США і Канаді. Перша згадка про День байбака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став в 1886 році. У цього дня, як вважається, потрібно спостерігати за байбаком, який вилазить зі своєї нори. За його поведінкою можна судити про близькість настання весни. Якщо день не сонячний – байбак не бачить свою тінь і спокійно кидає нору. Значить, зима скоро закінчиться, і весна очікується цього року рання. Якщо ж на вулиці сонечко – байбак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще шість тижнів зими.

В Україні День байбака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків. Тут і живе головний байбак Україні на ім’я Тимко, який щорічно, 2 лютого робить прогноз погоди.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти і екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем байбака, який відзначається щорічно 2 лютого в США.

Це свято покликане підкреслити природну своєрідність східно-українського лісостепу і привернути увагу громадськості до проблеми охорони популяції байбаків, в якій є чимало проблем, зокрема браконьєрство. Притому, що в України байбак охороняється законом і занесений до Червоної книги.

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com