Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

11-14 березня 1997 р. у м. Курітіба (Бразилія) відбулася 1-а Міжнародна конференція людей, які страждають від дамб, головною метою якої було посилення міжнародного руху проти дамб. Конференція закликала всі дії проводити під гаслом: “Хай вода несе життя, а не смерть!” і призвала уряди, міжнародні агентства та інвесторів, встановити мораторій на будівництво великих дамб, поки не буде вироблена міжнародна незалежна експертиза проектів, а також компенсований збиток людям і природі.

У 1998 році в цей день пройшло більше 50 акцій протесту в більш, ніж 20 країнах світу, в тому числі в Бразилії, Індії, Таїланді, Росії, Австралії, Японії, США. Більше 10 000 людей взяли участь в демонстраціях, кампаніях відправлення листів протесту, очищення річок. У майбутньому році учасників стало вже більше 100 000 …

Зі слів одного з координаторів програм WWF по дамбах Юта Коллера, у зв’язку з тим, що кількість незарегульованих річок швидко скорочуються, ми можемо зіткнутися з впливом дамб не тільки на самі річки, але і на інші природні об’єкти і явища. На даний момент ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природного перебігу річки, а коли наслідки виявляться, буде вже пізно.

Наслідки урагану Катріна для Нового Орлеана були яскравим прикладом того, як річка Міссісіпі відплатила людині за порушення її екосистеми, – сказав Джеймс Підток, директор міжнародних прісноводних програми WWF .- Дамба затримує пісок, мул, інші природні відкладення. Тим самим збіднює заплавні луки та болота за течією, що і є головним чинником спустошення і втрати життя.

З 177 найбільших річок світу (1 тис. км завдовжки і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика річка вільна в своїй течії від витоку до гирла. Незарегульованою залишаються ще 43 великі притоки великих річок, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Будівництво дамб на річках – небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети. Більшість незарегульованих річок сьогодні знаходяться в Азії, в Південній і Північній Америці. В Австралії та Океанії їх три, в Європі тільки одна велика річка – Пєчора в Росії – залишається вільною від витоків до моря. За прогнозами WWF, кожна четверта велика ріка світу буде зарегульована в найближчі роки.

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com