Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Стокгольмська конференція з охорони навколишнього середовища в 1972 році прийняла рекомендацію про створення міжнародної програми з освіти в галузі навколишнього середовища. З метою виживання необхідне переосмислення самої суті взаємовідносин людини, суспільства і природи, на основі нових підходів та ідей. Практична реалізація ідей сталого розвитку пов’язана зі зміною стереотипу культури взаємин людини і природи. За визнанням вітчизняної та світової громадськості центральним чинником у вирішенні проблем взаємовідносин “Людина – Суспільство – Природа” стає екологічна просвіта.

Людство досягло такої стадії, коли антропогенний вплив на біосферу набуло безповоротний характер, різко загострилися суперечності між зростаючими потребами суспільства і можливостями природи. Екологічна освіта було висунута ЮНЕСКО та Програмою ООН з охорони навколишнього середовища в розряд основних засобів гармонізації взаємодії людини і природи.

Екологічна освіта і в світі, і в Україні вважається сьогодні пріоритетним напрямом навчання і виховання загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів. Конференція ООН в Ріо-де-Жанейро в 1992 році, на якій обговорювалися проблеми навколишнього середовища та розвитку освіти, у своїх документах і рішеннях також підкреслила величезне значення екологічної освіти в реалізації стратегії виживання та сталого розвитку людства. Вищою і кінцевою метою екологічної освіти та виховання вважається формування ексцентричного типу екологічної свідомості, оскільки лише свідомість визначає поведінкові реакції людини, її вчинки, які виражаються в екологічній культурі.

Святкується викладачами навчальних закладів та студентами у зв’язку з важливістю екологічної освіти, формуванням екологічної свідомості та обміну досвіду між державами. Цей День відзначається шляхом організації та проведення конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених питанням екології. Організовується у навчальних закладах усіх рівнів, починаючи з дитячих садків і закінчуючи вищими навчальними закладами.

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com