Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Святкується у зв’язку з оголошенням метеорологами необхідності захисту клімату, як ресурсу, для добробуту нинішніх та прийдешніх поколінь, адже клімат, погода, природні катаклізми істотно впливають на продовольчу, життєву, майнову безпеку, на водні ресурси, відпочинок та збалансований розвиток всіх держав, без винятку.

Перші метеорологічні спостереження на Україні почалися в 1738 році в Харкові. У 1810 році в селі Кручик, 50 км від Харкова засновано метеорологічну станцію, яка спостерігала за температурою, тиском, опадами, напрямом вітру, визначенням загального стану погоди. Станція діяла до 1840 року.

Сучасна наука не дає точні відповіді щодо можливості та строків настання різких і катастрофічних змін клімату. Проте своєчасна і активна діяльність з пом’якшення наслідків зміни клімату, істотно знижує витрати, пов’язані з процесом адаптації.

Міжнародна співдружність, визнаючи небезпеку, пов’язану з постійним зростанням викидів парникових газів, домовилася про підписання Рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату в 1992 р. Значним кроком вперед у спробі вирішити проблему зміни клімату став Кіотський Протокол, схвалений на третій сесії конференції сторін Рамкової конвенції про зміну клімату Організації Об’єднаних Нації (грудень 1997 року). Країни, які підписали Протокол домовилися зменшити викиди парникових газів до рівня меншого на 5% від рівня базового року в цільовому періоді з 2008 по 2012 рік.

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com