Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Ернест Нусер, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської обласної державної адміністрації

Загальновизнаним в експертному середовищі є те, що вже протягом тривалого часу транскордонне співробітництво між Закарпатською областю та регіонами сусідніх країн продовжує слугувати прикладом цивілізованої та прагматичної міжрегіональної співпраці.

Зазначимо, що транскордонне співробітництво відбувається на різних рівнях: між регіонами, між обласними органами, між органами місцевого самоврядування, на інституційному рівні, а також в рамках Карпатського єврорегіону, Програмах прикордонного співробітництва. Для ефективного розвитку транскордонного співробітництва запроваджено інститут надпотужного економічного блоку – Європейського Союзу. Актуальність обговорення гострих питань двохсторонніх відносин сучасності обумовлюється і пріоритетністю євроінтеграційного курсу. Основою для співробітництва є діюча нормативна правова база і укладені угоди про співробітництво на рівні областей, міст, районів. У першу чергу – це угоди між Закарпатською облдержадміністрацією і сусідніми регіонами країн-членів Європейського Союзу. На виконання цих угод проводяться засідання Міжурядових комісій з питань транскордонного співробітництва, вирішуються проблемні питання та розробляються концепції співробітництва.

З метою координації діяльності у підготовці, здійсненні та реалізації програм і проектів розвитку територій Закарпатської області та регіонів сусідніх країн виконуються наступні заходи:

Співробітництво між Закарпатською областю та прикордонним регіоном Угорської Республіки

Розвиток транскордонного співробітництва між Закарпатською областю та прикордонними регіонами Словацької Республіки здійснюється відповідно до діючих угод:

1. Угода про співробітництво між Закарпатською областю та Пряшівським самоврядним краєм;

2. Угода про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між Закарпатською областю та Кошіцьким самоврядним краєм.

Згідно діючих угод щорічно підписуються «Програми спільних дій про співпрацю між регіонами», у яких визначено конкретні заходи щодо співробітництва у сферах економіки, освіти, науки і культури, а по закінченню терміну дії підводяться підсумки про стан їх виконання. Під час проведення щорічного українсько-словацького Дня добросусідства, 15 травня 2010 р. підписано «Виконавчий протокол №3 до Меморандуму про співпрацю між Кошіцьким самоврядним краєм (далі КСК) та Закарпатською обласною державною адміністрацією на період травень 2010 – травень 2011». Разом з тим інформуємо, що підписано аналогічну Програму спільних дій і з Пряшівським самоврядним краєм (далі ПСК) на період 2010-2011 pp.

Відповідно до «Програми спільних дій про співпрацю між Закарпатською ОДА і ПСК та КСК», яку було підписано на період 2009– 2010 pp., виконано наступні заходи: Проведено спільну зустріч з питань підготовки спільних проектів в рамках програми ENPI СВС. Надано допомогу ПСК в пропаганді програми для місцевого самоврядування та інституцій Закарпатської області. Європейською Комісією оголошено та завершено конкурс для подання проектів транскордонного співробітництва на 2009 р. в рамках Програми сусідства «Україна – Угорщина – Словаччина». В рамках зазначеної програми від Закарпатської області оголошено переможцями три проекти, а саме: «Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні річки Тиса», «Чиста Вода»; «Транскордонні можливості розвитку транспортної логістики». Співпраця зосереджується у сферах економіки і регіонального розвитку, спільної координації підготовки і реалізації проектів в рамках ENPI СВС, спільної презентації регіонів на виставках і ярмарках, в галузях культури, освіти і соціальних служб. Також задекларовано спільний інтерес щодо підтримки розвитку національних меншин, розвитку малого і середнього підприємництва, інвестиційної діяльності, ринку праці і зайнятості, підтримки розвитку співпраці на рівні органів місцевого самоврядування.

Область бере учать у програмі сусідства «Україна – Словаччина – Угорщина – Румунія» 2007-2013 pp.

У 2010 р. відбулися ряд зустрічей в рамках програми сусідства, зокрема, засідання моніторингового та наглядового комітетів Програми сусідства «Україна–Словаччина–Угорщина-Румунія» 2007-2013 pp. На сьогодні проведено конкурс на подання заявок у рамках Програми сусідства «Україна – Словаччина – Угорщина – Румунія» І 2007-2013 pp. і завершено формальну оцінку проектів технічної допомоги, поданих на конкурс українськими аплікантами. Після проведення другого етапу, а саме експертної оцінки, переможцями визначено 13 проектів від області, які фінансуватимуться Європейською Комісією.

Європейською Комісію у рамках Програми сусідства «Україна – Словаччина – Угорщина – Румунія» 2007–2013 pp. розглянуто проекти щодо реконструкції пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні, українсько-угорському кордоні, українсько-румунському кордоні та виділено 20,4 млн. евро. Разом з тим, 15 травня 2010 р. проведено щорічний українсько-словацький День добросусідства на кордоні «Убля – Малий Березний», під час якого було підписано «Виконавчий протокол №3 до Меморандуму про співпрацю між Кошіцьким самоврядним краєм та Закарпатською обласною радою на період травень 2010 р. – травень 2011 р.» та аналогічну Програму спільних дій з Пряшівським самоврядним краєм на період 2010–2011 pp. Під час святкування українсько-словацького Дня добросусідства на кордоні «Убля – Малий Березний» проведено інформаційний День Європи в Закарпатській області. Активно проводиться робота по обміну досвідом у сфері сільського зеленого туризму між прикордонними областями Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії.

Розбудова українсько-словацького кордону

На українсько-словацькому кордоні функціонує 5 пунктів пропуску: «Ужгород – Вишнє Немецке», «Ужгород – аеропорт», «Малий Бе-резний – Убля», «Павлове – Матьовце», «Малі Селменці – Велке Слеменце». Завдяки зусиллям облдержадміністрації завершено та здано в експлуатацію під’їзну дорогу до вантажного терміналу міжнародного пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке» на українсько-словацькій ділянці кордону. Також опрацьовано питання відкриття нових пунктів пропуску «Уліч – Забрідь», «Соломоново–Чієрна над Тисов» – на українсько-словацькому кордоні, що значно полегшить роботу існуючих пунктів переходу.

Співробітництво між Закарпатською областю та прикордонним регіоном Угорської республіки

Співробітництво між Закарпатською областю та прикордонними регіонами Угорської Республіки здійснюється на основі Угод між Закарпатською облдержадміністрацією і органом самоврядування Саболч – Сатмар-Березької області Угорщини, а також між Закарпатською обласною радою та областю Гевеш Угорщини. Крім того, на сьогодні між Закарпатською областю та угорськими регіонами підписано також наступні документи:

• Концепція спільного розвитку прикордонних регіонів України та Угорщини;

• Концепція спільного розвитку прикордонних територій України, Угорщини та Румунії «ІНТЕРРЕГІО»;

• Стратегія транскордонного співробітництва «Карпати 2004–2011»

У рамках співробітництва відбувся ряд заходів та взаємних візитів. Так, 16 травня 2010 p., область відвідав з державний секретар Угорщини з питань нацменшин Сабо Вілмош, на зустрічі з яким було обговорено проблемні питання національних меншин сусідніх регіонів. На території області також перебувала делегація представників дипломатичних служб країн ЄС, акредитованих в Україні на чолі з Послом Представництва ЄС в Україні. У складі делегації був також Посол Угорщини в Україні Андраш Баршань. Також 4 червня 2010 р. проведено міжнародну українсько-угорську конференцію «За сприятливе природне середовище українсько-угорського прикордоння» в рамках Програми розвитку транскордонного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні, що реалізується за підтримки норвезького фінансового механізму та національної агенції розвитку Угорської Республіки за співорганізації громадського фонду «Єврокліп» та Закарпатської ОДА.

Розбудова пропуску на українсько-угорському кордоні

Діючі пункти пропуску на українсько-угорській ділянці державного кордону:

• «Чоп – Загонь» – всі питання практично врегульовано, невизначеностей стосовно його роботи у сторін немає, але відзначається необхідність розширення пункту пропуску «Чоп» з можливим майбутнім будівництвом нового мосту через р. Тиса. Крім того, за рахунок коштів Програми сусідства та партнерства ЄС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» передбачається створення Спільного довідкового пункту Загонь – «консультативний центр» ППП Загонь – Чоп.

• «Лужанка – Берегшурань» – за рахунок коштів Програми сусідства та партнерства ЄС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» вдалося вирішити питання фінансування реконструкції зазначеного пункту пропуску. Європейською Комісією буде надано 2,7 млн. евро на реконструкцію даного пункту пропуску.

• «Вилок – Тисобеч» – з метою спрощення паспортного контролю туристів, які зацікавлені водним спортом на р. Тисі, тут передбачається створення водного пункту пропуску. Будівництво також передбачається за рахунок коштів Програми сусідства та партнерства ЄС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна».

Щодо відкриття нових пунктів пропуску:

• «Соломоново – Деречке» – запропонований пункт пропуску знаходиться в точці сходження трьох кордонів: України, Словаччини, Угорщини. Угорщина зацікавлена в створенні такого пункту пропуску як тристороннього, і з’єднати Соломоново і Леречке можна тільки через словацьку територію. Місцезнаходження майбутнього пункту пропуску перебуває під постійною загрозою затоплення повеневою загрозою, а відстань від запропонованого пункту пропуску до діючого автомобільного пункту пропуску Чоп–Загонь становить близько 2 км, що потребує додаткового захисту шляху під’їзду.

• «Велика Паладь – Кішпаладь» – місце перетину державного кордону, де до 60-х pp. минулого століття населення області здійснювало перетин державного кордону за спеціальним режимом, а саме, з метою участі в родинних заходах.

Співробітництво між Закарпатською областю та прикордонним регіоном Польської Республіки

21.06.2002 р. укладено Угоду про транскордонне співробітництво між Закарпатською облдержадміністрацією та Підкарпатським Воєводством.

Створено мережу агентств з підтримки малого та середнього бізнесу Карпатського регіону, в тому числі за участю польських та українських представників. Відповідно до Комплексної програми розбудови державного кордону України на 1994-2000 роки, на території Закарпатської області (В. Березнянський район) було передбачено будівництво на кордоні з Республікою Польща туристичного пішохідного пункту переходу «Лубня – Волосате». На сьогодні прийнято рішення про відкриття згаданого пункту пропуску на українській стороні з спільним контролем митних та прикордонних служб двох держав. Проект будівництва проходить фазу технічного та фінансового обґрунтування.

Традиційно на українсько-польському кордоні “Лубня – Волосате” проводяться Дні добросусідства. Зазначений захід було проведено у вересні 2002 p., 27 вересня 2003 р. та 18 вересня 2004 р. Після довгої перерви, 20 вересня 2008 р. за підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради спільно з Центром українсько-польського транскордонного співробітництва та Підкарпатським воєводством відбувся День добросусідства Україна-Польща в с. Кострино Великоберезнянського району. До свята також долучилися Львівська область України та Люблінське воєводство Польщі.

Добросусідство Україна – Польша носило характер налагодження партнерської транскордонної співпраці, оскільки в цей день офіційно було закріплено підписами та печатками 5 міжнародних угод, а саме:

1. Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку (Україна, Ужгород. Виконавчий директор – Олег Лимитрієв) – Жешівська Агенція регіонального розвитку (Польща, Люблін. Віце-президент – Тадеуш Кенсі);

2. Фонд розвитку транскордонного співробітництва (Україна, Ужгород. Президент Фонду – Устич Іван) – Лім Європи (Польща, Люблін. Віце-президент – Єжи Заребскі);

3. Закарпатський обласний центр розвитку сільського туризму (Україна, Ужгород. Голова центру – Богдан Пранничук) – Товариство “В–4″ ( Польша, Жешув. Голова товариства – Беата Солтис);

4. Центр українсько-польського транскордонного співробітництва (Україна, Ужгород. Заступник голови правління – Вадим Пилипенко) – Європейський центр транскордонних ініціатив (Польща, Люблін. Голова центру – Войтех Големан);

5. Загатська сільська рада Іршавського району (голова села – Максим Василь) та гміна Койка Підкарпатського воєводства (Вієслав Грешата, заступник бурмістра гміни Коцк).

Закарпатська обласна державна адміністрація приймає активну участь у роботі Програми сусідства «Україна–Польща–Білорусь» 2007–2013. Було забезпечено представлення інтересів області в засіданнях оціночних та моніторингових комітетів. Ведеться активна підготовка потенційних реципієнтів та бенефіціарів до участі у Програмах сусідства через інформування, надання консультаційної допомоги та проведення програм навчання з питань проектного менеджменту. Група закарпатських представників неурядових організацій взяли участь у семінарі з підготовки проектних пропозицій по Програмі «Україна – Польща–Білорусь».

З метою активізації роботи з Міжнародними донорськими організаціями Закарпатська ОДА постійно доводить до представників ділових кіл, громадських організацій та бізнесових структур отриману від міжнародних організацій інформацію про наявні програми в даній сфері, розповсюджує інформацію про наявні можливості міжнародного фінансування молодіжних проектів, проектів по захисту навколишнього середовища, туристично-пізнавальні та навчальні програми через об’яви в засобах масової інформації, на нарадах, семінарах та під час особистих консультацій.

З метою синхронізації програм по обидва сторони кордону Закарпатською ОДА, Львівською ОДА, Волинською ОДА, Маршальствами Підкарпатського та Люблінського воєводств обговорено питання необхідності розробки Стратегії транскордонного співробітництва до 2015 р. за участю 5 прикордонних регіонів. На виконання домовленостей, досягнутих за підсумками проведення IV Зустрічі керівників регіонів України та Республіки Польща, з метою стимулювання міжрегіонального співробітництва та об’єднання зусиль прикордонних регіонів 6 жовтня 2005 р. в м. Львові підписаний Протокол намірів між вищезазначеними регіонами.

У рамках домовленостей про співпрацю розроблено проект «Стратегія розвитку прикордонних територій України та Польщі до 2015 p.», яка охоплює вищезазначені прикордонні регіони Польщі та України. Разом з тим, Закарпаття багато років поспіль є постійним учасником всіх програм сусідства Європейського Союзу, які діють на східному кордоні ЄС: TACIS, INTERREG, FARE, CADSES, ENPI. Як результат, існує цілий ряд успішних проектів, реалізованих в області за фінансової підтримки ЄС. Зокрема: проект соціально-медичної реабілітації дітей в дитячій обласній лікарні, проект розвитку мережі очистки стічних вод «Чиста Вода», проекти будівництва протипаводкових об’єктів та управління паводками у басейнах річок області, проект розвитку малого та середнього бізнесу, проведено капітальні ремонти під’їзних шляхів до пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні, засновано ряд туристично-інформаційних центрів, побудовано вантажний термінал у пункті пропуску Ужгород, що дало можливість збільшити потік вантажного автотранспорту з 150 до 500 одиниць на добу та проведено реконструкцію пункту пропуску «Чоп–Загонь» на кордоні з Угорщиною – загалом реалізовано проектів на загальну суму понад 10 млн. евро.

На території області на сьогодні діють дві основні програми прикордонного співробітництва: Програма прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна» 2007–2013 pp., загальний бюджет якої становить 68 638 283 евро та Програма прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Польща–Білорусь–Україна» 2007–2013 pp., загальний бюджет якої становить 202,9 мільйони евро (в тому числі 186,2 мільйонів євро співфінансування ЄС). За результатами першого конкурсу «Угорської» Програми із майже 150 проектів було відібрано 47, 13 із яких підготовлено та подано суб’єктами Закарпатської області, загальною вартістю приблизно 6,5 мільйонів євро. За результатами 1 конкурсу «Польської програми» було відібрано 21 проект, цього разу фінансова ефективність програми оминула Закарпатську область порівняно з «Угорською» Програмою, адже закарпатці виступають у проектах лише у якості партнерів.

Серед проектів: Програма прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна” 2007-2013 pp.

“Сталий розвиток природних ресурсів у басейні річки ; Тиса” (бюджет – і 111 500,00 євро), “Подальший розвиток і гармонізація програм протипаводкових заходів регіону Верхня Тиса, встановлюючи протипаводкові системи моніторингу” (бюджет – 961 560,00 євро), аплікантом проектів є Закарпатське обласне виробниче управління меліорації і водного господарства;

Розробка документації по створенню транскордонного індустріального парку з елементами логістики “Берег – Карпати”, аплікантом проекту є Закарпатська обласна виробнича рада (бюджет – 340 358, 36 євро);

Біоенергія Карпат, аплікант проекту: Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” (бюджет – 387 100,00 євро );

Європейська колиска, аплікант проекту: Закарпатська обласна дитяча лікарня (бюджет – 499 136,00 євро).

Кордони для людей, аплікат: УМГО “Інститут транскордонного співробітництва” (бюджет – 435 746,89 євро).

Крім цього, за рахунок Програми нам вдалося вирішити питання з фінансування розбудови пунктів пропуску, які мають важливе економічне значення; це Лужанка – Берегшурань (на угорському кордоні), Дяково – Халмеу (на румунському) та Ужгород – Вишнє Нємецке (на словацькому). На розбудову цих пунктів пропуску Європейською Комісією виділено 10,2 млн. євро.

Закарпаття проводить також активне співробітництво з окремими регіонами країн ЄС, зокрема, в рамках підписаних угод з повітами Марамуреш та Сату-Маре (Румунії), областями Саболч – Сатмар-Берег та Гевеш (Угорщини), Кошіцьким та Пряшівським краями (Словаччини), Підкарпатським воєводством (Польщі), регіоном Оберфранкен (Німеччини) та краєм Височіна (Чеської Республіки). В цьому році сподіваємось також на нові угоди з регіоном Пд. Тіроль (Італії), Бургеланд (Австрії), Вуковарсько-Сремської жупанії (Хорватії) та Калінінградської області (Росії).

Джерело: Журнал “Закарпаття” №3 зима 2010/2011

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com