Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Це свято відзначається в день, коли 31 жовтня 1996 шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна, – підписали в Стамбулі Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася в порівнянні з попередніми трьома десятиліттями.

План передбачає здійснення практичних дій, спрямованих на відновлення і збереження навколишнього середовища Чорного моря (зменшення забруднення, удосконалення управління живими ресурсами, підтримку соціального розвитку, способом, який не шкодить навколишньому середовищу, а також фінансування екологічних проектів). Екологічні організації причорноморських країн відзначають цей день рядом акцій, щоб привернути увагу громадськості до деградації морської середовища і до необхідності проведення заходів щодо запобігання цього на регіональному рівні.

Чорне море є внутрішнім морем Атлантичного океану. Воно поєднане протоками Босфор і Керченська з Мармуровим і Азовським морями відповідно. Середня глибина – 1300 метрів, в окремих місцях може досягати 2200 метрів. Площа Чорного моря становить приблизно 420 тисяч кв. км. Назва моря походить від тюркського “Кара-Деніз” (дослівно “Чорне море”). Стародавні мореплавці звернули увагу на те, що морська вода змінює свій колір під час штормів, стаючи майже чорною. Крім того, ці слова можна також перекласти як “Погане море”, “Небезпечна море”.

Чорне море знамените тим, що в ньому практично повністю відсутня життя на глибині більше 200 метрів (за винятком анаеробних бактерій). Це пояснюється величезною кількістю сірководню в морі. Наявність сірководню пояснюється тим, що близько 8 тисяч років тому на місці Чорного моря знаходилося Новоевксінское прісне озеро. Після найсильнішого землетрусу, що з’єднав це озеро з Середземним морем (через протоку Босфор), величезна кількість прісноводних тварин і рослин загинула. Це і викликало перенасичення вод Чорного моря сірководнем. Іноді Чорне море називають “морем мертвих глибин”.

Стан Чорного моря вже давно викликає занепокоєння міжнародного співтовариства, воно визнане найбільш забрудненим у світі. Як відомо, основним забруднювачем Чорного моря є річки, які скидають у нього разом зі своїми водами понад 75% від загального обсягу забруднень: Дніпро, Південний Буг, Дністер і особливо Дунай, – вже давно не голубий, який тече територіями 7 європейських держав, і річний стік якого втричі перевищує сумарний річний стік інших річок. Вилов риби за останні роки склав лише 20% рівня 70-х років.

За останні десятиріччя таких проблем набралося чимало. І хоча в порівнянні з роками перебудов загальна кількість техногенних забруднень зменшилися, екологи вважають, що Чорне море – на передодні екологічної катастрофи.

Не дивлячись на всі труднощі, що пов’язані зі збереженням біорізноманіття Чорного моря, ситуація, яка склалася, є прикладом для майбутніх поколінь, людського розуміння важливості приєднання кожного громадянина до спільних зусиль, спрямованих на попередження забруднення моря. Міжнародний день Чорного моря також є частиною цього процесу.

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com