Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

Колись на місці теперішнього Берегова простягався широкий степ. Сюди пригнав із сусідніх Великих Берегів своє стадо на пасовисько якийсь Сас.

Тут його стадо зустрілося з іншою чередою, яку господар пригнав сюди теж пасти.

В такій зустрічі не було нічого незвичного, на пасовищі цьому було місця доста, й на ньому могли пастися десятки інших стад, не перешкоджаючи одне одному.

А вийшло зовсім інакше.

Замість того, щоб мирно пройти один повз одного, бики-вожаки обох черед сердито кинулись у бій.

Це були два бики-велетні. З диким риком, з налитими кров’ю очима, риючи копитами землю й здіймаючи куряву, вони тіснили один одного, зіткнувшись лобами.

Надаремно господарі намагалися спинити бійку, нещадно б’ючи обох тварин; вони озвіріло знову й знову кидалися один на одного.

Довго тривав цей герць, аж поки не переміг Сасів бик і прогнав свого суперника з його чередою. Сас лишився єдиним господарем на пасовищі.

Коли він підійшов на місце бою, де стояв його бик-переможець, то побачив на покопирсаній, розритій копитами й рогами землі щось блискуче.

Це були золоті гроші. Сас почав на тому місці розкопувати землю й знайшов там цілий корець золотих дукатів. Величезний скарб.

Від того часу Сас свого бика-переможця утримував у великій пошані. Шовковою травою годував, джерельною водою напував. І щоб увічнити для нащадків його перемогу, дав вирізьбити на камені його голову й поставив цей камінь підпорою склепіння храму в своєму селі Великих Берегах. Ще й нині той камінь красується над олтарем.

Сас на знайдені гроші збудував місто, яке назвали його ім’ям — Берегсас. На тому місці, де відбувався бичачий герць, він збудував на правому березі річки Верки великий храм, де над північним, обернутим у бік гір порталом з лівого боку замурував витесане з каменя зображення своєї голови. А з правого боку він замурував зображення лева як герба нового міста.

Джерело: Легенди нашого краю. Ужгород : Карпати 1972. 216 с.

Tags:

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com