Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Крушина ламка (Frangula alnus Miller, syn. Rhamnus frangula L.). Російська назва — крушина ломкая; місцева — бован, болдан, болобан, дерево крухе, дерево песяче, жостар, жостір, жостір крихкий, зостір, крох, кроха, крух, крух саклак, круха, крухий, кручина, крушина, крушина крихка, крушник, медвежина, нарост, німина, пессядерево, саклак, саклак крух, саклак крушина, скорух чорний, скрух чорний, скрушина, собачанка, собачина, собачка, собачник, хробуст крихкий, черемша песяча, ягідки вовчі, ягоди собачі.

Високий кущ до 2 м заввишки, з родини крушинових (Rhamnaсеае), з темно-червоною або з червонувато-сірою корою і з черговими гілками без колючок. Листки чергові, овальні або оберненояйцевидні, цілокраї, блискучі. Квітки дрібні, в пазушних пучках, зеленувато-білі. Плід — кістянка, не стиглий — червоний, стиглий — чорний. Цвіте у травні—червні.

Росте в широколистяних лісах, особливо на лісових галявинах, серед чагарників.

Застосування. З лікувальною метою використовується кора (Cortex frangulae). Вона містить антраглюкозиди, похідні антрахінона, які при введенні в організм посилюють перистальтику товстих кишок. Основним діючим началом є глюкозид франгулін; в корі є ще емодін, ізоемодін, хризофанова і франгулові кислоти, антраноли, рамнутоксин, сліди ефірного масла, смола, крохмаль, мінеральні солі, вітамін С.

Кора крушини — добрий проносний засіб.

Рідкий екстракт кори вживається по 20—40 капель, а відвар (15—30г на 200 г води) — по 1—2 столові ложки на прийом.

Крім звичайних екстрактів і відварів, з кори виготовляють стандартизовані препарати: «Франгулен», який рекомендується при хронічних запорах, і «Франгулаксин», що випускається в таблетках і містить до 8% зв’язуючих антрахінонів.

Слід застосовувати кору, яка лежала не менше року в сухому місці або нагрівалася при температурі 100° протягом години (свіжа кора спричиняє тошноту і блювання).

Збирання. Заготовляють кору молодих стовбурів і гілок крушини в березні—квітні, до появи листків, В цей час вона містить найбільше діючих речовин. Сушать кору на вільному повітрі або під накриттям, не допускаючи вкладання трубок одна в одну.

carpaty.net

Крушина ламка.

Джерело: Комендар В.І. Лікарські рослини Карпат. Карпати.Ужгород 1971

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com